Музика

40 години НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора

Богата програма за отбелязване на юбилея

40 години НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора


◊ ПРОГРАМАТА

Концертът с оркестъра на Държавна опера Стара Загора на 24 април от 19 часа ще бъде кулминация в програмата за отбелязване 40 години от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Града на липите. На рождения ден на своя патрон, училището ще отбележи и 125 години от рождението на великата оперна прима Христина Морфова.

Проявите в програмата започват от днес, когато в 18.00 часа в залата на РБ “Захарий Княжески“ ще има концерт на ученици от клавирната катедра и на завършили училището негови възпитаници, някои от които пристигат от чужбина за своето участие. На 23 април от 18.00 часа в същата зала ще бъде представен концерт на нестандартен камерен ансамбъл от преподаватели и ученици, и с поетични авторски изпълнения на преподаватели, както и от училищния конкурс, посветен на годишнината, в който със свои стихотворения, приказки, есета и песни са участвали 25 възпитаници.

Диригент на концерта на 24 април в Операта ще е Здравко Лазаров – също завършил Музикалното училище в родния си град. В концерта ще се изявят ученици от инструменталните и вокалните класове.

На 25 април от 16 часа в камерната зала на ДТ “Гео Милев“ ще бъде представен спектакъл на зрелостници от актьорския клас с преподавател Стефан Делев, а от 18 часа отново в Театъра ще се представи мюзикъла „Приключения опасни с герои сладкогласни“ от ученици втори клас с преподавател Боряна Кисьова.


Сега в НУМСИ „Христина Морфова“ 57 преподаватели обучават 330 ученици от подготвителен до 12. клас по четири основни направления - инструменталист, вокалист, актьор драматичен театър и балетист. За тяхното обучение се грижат 57 преподаватели. Първият випуск на училището е започнал своето обучение през 1978 година и до сега през школата на НУМСИ "Христина Морфова" са преминали 1050 възпитаници. Много от тях са международни величия като Веселина Кацарова, Антон Бонев, Ивайла Кирова и др.

„Вече два пъти съм дирижирал концертите на НУМСИ “Христина Морфова“. За мен е чест и този път за годишнините да бъда сред възпитаниците и преподавателите от училището“ – каза на диригентът Здравко Лазаров.

„За мен връзката между Музикалното училище и професионалния музикален институт Опера трябва да е здрава и силна. В последната наша премиера – детската опера „Макс и Мориц“ участваха двама ученици от НУМСИ “Христина Морфова“, и двамата с чудесни качества. Ще се радвам да направим цял спектакъл с  възпитаници на училището, публиката ще бъде въодушевена“ – сподели Петко Бонев, директор на Държавна опера Стара Загора.

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
22.04.2014 г. 15:36
Етикети:
Посетено:
1859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19027-40-godini-numsi-hristina-morfova-stara-zagora