Музика

"Реквием" на Верди на Разпети петък в Русе

18 април 2014, 19.00 ч., зала "Филхармония"

"Реквием" на Верди на Разпети петък в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

На Разпети петък, 18 април, от 19.00 часа в зала "Филхармония" ще прозвучи грандиозната творба на Джузепе Верди "Реквием" в изпълнение на солистите Владислава Гарвалова, Петя Цонева, Стоян Даскалов, Момчил Миланов, хор "Дунавски звуци", оркестър и хор на Държавна опера Русе. Хормайстор Стелияна Димитрова. Диригент Волфганг Михел (Германия).

Вердиевата Messa da Requiem е изпълнена за първи път на 22 май 1874. Още преди премиерата, творбата е описана като "Опера в църковни одежди" от пламенния Вагнеров почитател, немския пианист и диригент Ханс фон Бюлов. "Реквием" на Верди е несъмнено повече от меса; това е силно драматично произведение, вдъхновено от религиозни мотиви и послания - изградено е върху текстове от каноничната римокатолическа заупокойна литургия. Верди създава своята грандиозна и изразителна творба за солисти, хор и оркестър в памет на знаменития италиански писател и поет Алесандро Мандзони (Alessandro Manzoni; 1785-1873).

Йоханес Брамс, авторът на Немски Реквием, коментира Вердиевия Реквием: "Такова произведение може да бъде написано само от гений." Безкрайната популярност на Messa dа Requiem на Джузепе Верди доказва, че Брамс е бил прав.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
14.04.2014 г. 15:30
Етикети:
РеквиемВердиДържавна опера Русе
Messa da Requiem
Волфганг Михел
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18981-rekviem-na-verdi-na-razpeti-petak-v-ruse