Музика

Заключителен концерт на Фортисимо клас в Русе

Веско Пантелеев-Ешкенази, Максим Ешкенази, Адриана Николова-Печенката и Русенска филхармония

Заключителен концерт на Фортисимо клас в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Дългоочакваният Заключителен концерт на програмата „Фортисимо клас” е на 16 април от 11.00 часа в залата на Доходното здание.

Русе ще има възможността да аплодира брилянтния цигулар Веско Пантелеев Ешкенази, който от години не е гостувал в крайдунавската музикална столица. Веско Ешкенази ще изпълни „Пролет” от „Четирите годишни времена” на Вивалди, Концерт за цигулка и оркестър №3 на Моцарт и заедно с Адриана Николова Печенката вариации върху „Танц със саби” от Арам Хачатурян. Адриана Николова ще представи вариации от „Кармен” на Бизе.

На диригентския пулт ще застане чаровният диригент Максим Ешкенази – идеен вдъхновител на програмите на Фортисимо. Елитният оркестър на Държавна опера Русе ще изпълни заедно със солистите атрактивна програма от музика от филми и видеоигри, творби на Моцарт, Бетовен, Вивалди, Бизе, Хачатурян, Палиев, Цимер и др. Актьорът Моньо Монев ще се погрижи за доброто настроение на публиката и изпълнителите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА "ФОРТИСИМО КЛАС"

Програмата „Фортисимо клас” има вече своята биография. “Фортисимо Клас” е новаторска програма за обучение по музика, насочена към вниманието на учениците от средните училища и по-конкретно към възрастовата група деца от трети и четвърти клас. Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър, а именно: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. В обектива на всеки урок вниманието на децата се насочва по модерен начин към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и най-съвременни. Към този фокус се добавя творческото въображение на всяко дете и неговото активно участие в часа по музика, с изяви в множество образователни и същевременно развлекателни игри, като всеки един участващ може да се докосне истински до инструмента и да опита за първи път как се ражда музиката. Лекторите са млади музиканти-ентусиасти, които с много любов и отдаденост спомагат за мисията да се даде шанс за оформяне на музикален вкус за в бъдеще сред младите хора. Часовете изтичат неусетно и увлекателно, в очакване на следващия път детските погледи питат : “Кога ще дойдете пак?” За финален празник на учебната година традиционно се организира симфоничен концерт, на който присъстват всички деца, взели участие в програмата прeз годинатa, техните учители, преподавателите от училищата и родители. Основен вдъхновител на “Фортисимо Клас” е диригентът Максим Ешкенази, който по подобие на инициативите, чрез които се обучават над 20 000 деца годишно в Калифорния, пренася тук дългогодишния си опит от САЩ в образователните програми със стремеж да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи. Директор на програмата е Хари Ешкенази, който вече няколко години с увличащ ентусиазъм и завидна енергия и плам ръководи и развива идеята за популяризиране на класическата музика. Фондация “Америка за България ” осигурява цялостно финансиране и изключителна подкрепа при осъществяването на програмата и съдействие за бъдещото разширяване на рамките й в повече градове в България.

В Русе програмата „Фортисимо клас” стартира през октомври миналата година и се осъществи успешно в четири русенски училища: СОУ "Свети Констатин-Кирил Философ", СОУ „Васил Левски”, СОУ „Възраждане” и СОУ „Христо Ботев”. В часовете по музика на децата от Русе гостуваха музикантите от оркестъра на Държавна опера-Русе: виолончелистите Явор Георгиев и Пламена Величкова, Силвана Маринова (контрабас), Здравко Саралиев (кларинет), Надежда Андреева (флейта), Явор Дяков (тромбон), Волен Генчев (валдхорна), Невена Иванова (ударни), Димитрина Димитрова (цигулка).  Над 600 деца от четвъртите класове прекараха с оркестрантите незабравими часове по музика, които ги накараха за променят отношението към класиката, да помечтаят за следващо докосване до музикалните инструменти и тяхната магия, да влязат в залите на Операта на истински концерти и спектакли... На 16 април те ще могат да видят своите любими нови учители по музика на сцената на Държавна опера Русе в състава на оркестъра.Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
12.04.2014 г. 14:05
Посетено: 1226
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18972-zaklyuchitelen-kontsert-na-fortisimo-klas-v-ruse