Музика

Великденски концерт "Maчей Фортуна – музика за тромпет и орган"

По случай 65-годишнината на Полския институт в София

Великденски концерт "Maчей Фортуна – музика за тромпет и орган"


◊ СЪБИТИЕТО

Великденски концерт "Maчей Фортуна – музика за тромпет и орган", мултимедия – VJ Pillow

15 април 2014, вторник, 19.30 ч.
Зала „България”, вход с покани
(покани на касата на Cantus Firmus в Зала „България“)

Изпълняват: Aлиция Фортуна – oрган, и Maчей Фортуна – тромпет.

Организатори – Полският институт в София съвместно с Европейски музикален фестивал и Cantus Firmus.


По случай Великденските празници Полският институт в София и Европейският музикален фестивал ви канят да чуете един уникален проект, включващ авторски композиции на тромпетиста Мачей Фортуна и представящ рядко срещаното съчетание на тромпет и орган. Музиката ще бъде съпроводена с прекрасни импресии, подготвени и прожектирани от Павел Випих (VJ Pillow). 


◊ КОНЦЕРТЪТ

Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна е новаторска програма, представяща концерт за съвременна камерна музика с участието на тромпет и орган. Необичайното е, че творбите не са класически композиции, а авторски – актуални, съвременни джаз произведения.

Специалните звукови ефекти и образи в сложната авторска визуализация на Vj Pillow подчертават новаторското изпълнение и съчетаване на инструментите.

Програмата на концерта включва над десет произведения, номерирани с римски цифри вместо заглавия, които могат да внушават определени смисли – оттук и универсалността на тази музика, на места носталгична, съзерцателна, до голяма степен радостна, дори весела. Слушателят ще намери собствена интерпретация на тази музика, но ще чуе и оригинална импровизация на познати мелодични мотиви, умело вплетени в авторската творба.

Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна буди доста емоции и сред критиката. Причина за това е фактът, че Фортуна като джаз музикант предлага комбинацията на тромпет и орган в композиции не чисто джазови, а вместващи се по-скоро в категориите ембиънт, world music и своеобразен пърформанс, съчетан с картина.

Концертът „Мачей Фортуна – музика за тромпет и орган“ ни грабва и очарова: мелодичният и приповдигнат водещ тромпет, патетичният и величествен орган на фона на визуалните ефекти създават интригуващо артистично събитие.


• След изпълнението в София, Мачей Фортуна и Алиция Фортуна ще изпълнят Великденския концерт „Maчей Фортуна – музика за тромпет и орган”, мултимедия – VJ Pillow на 16 април 2014 (сряда) от 19.00 ч. във Фестивален комплекс – Варна, билети на касата. Събитието е организирано съвместно с Фестивален и конгресен център Варна.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Maчей Фортуна – тромпетист, композитор, аранжор. Доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент, ръководи музикално издателство. Преподавател в Музикалната академия в Познан. Има десет изцяло авторски диска. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти, видеопродукции През 2013 г. Мачей Фортуна се представи заедно с триото си по време на първото издание на „Джаз форум Стара Загора”.

Aлиция Фортуна – започва да свири на пиано на 5 години. Завършила е Музикалната академия в Познан. Има участия в многобройни концерти и музикални проекти, свързани с течението „автентизъм” – опит за изпълнение на музика в максимално приближени до оригиналните условия и интерпретация.

VJPillow (Павел Випих – мултимедия) – създател на аудиовизуалния дует SteveNash&VJPillow през 2011 започва работа с лейбъла WeAreYourMusicMate, в който отговаря за имиджа на фирмата и е главен VJ. През 2013 започва съвместна работа с Мачей Фортуна върху проект с музика processingbop – черно-бели минималистични форми (в т.ч. Edinburgh Festival Fringe) и по програмата Музика за тромпет и орган (авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини).
Автор: Полски институт - София
11.04.2014 г. 13:26
Посетено: 884
Етикети: мултимедия, концерт, София, Полски институт, музика за тромпет и орган, VJPillow Павел Випих, Aлиция Фортуна, Maчей Фортуна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18965-velikdenski-kontsert-machey-fortuna-muzika-za-trompet-i-organ