Музика

Максим Ешкенази представя концерта "Дворжак в Америка"

13 април, неделя, зала България, 11:30 часа

Максим Ешкенази представя концерта "Дворжак в Америка"


◊ СЪБИТИЕТО

Фортисимо Фамилия
представя

"Дворжак в Америка"

С участието на Валери Турманов (бас-баритон), Иван Юруков (актьор) и Максим Ешкенази (диригент)

13 април, неделя,
Зала България, 11:30 часа


Фортисимо Фамилия представя „Дворжак в Америка“ - концерт, който предизвиква публиката да бъде откривател, водена от диригента Максим Ешкенази, актьора Иван Юруков, бас-баритона Валери Турманов и оркестъра на Софийска филхармония.

“За първи път в България ще представим концерта по интерактивен начин, ще потопим самата публика, оркестъра и диригента в ерата, в която е живял Дворжак, на мястото, където е композирана тази симфония, в Америка”, споделя Максим Ешкенази, развълнуван от факта, че ще представи едно от най-знаковите за американската култура произведения пред българската публика.

Концертът задейства една необикновена машина на времето, за да разкрие на публиката историята около написването на едно от най-известните произведения на класическата музика - Симфония №9 „Из Новия свят” от Антонин Дворжак. Слушателите ще отпътуват години назад чрез картини на американски художници от времето на Дворжак, откъси от поемата “Песен за Хайауата”, вдъхновила композитора, както и песните на афро-американците, повлияли на творческите му търсения. Всичко това се излива в прекрасните мелодии на симфонията.

“Слушателите ще видят коренното население с очите на Дворжак”, споделя актьора Иван Юруков, когото ще видим в ролята на Четеца, а една от тайните, които ни издава е, че в ръцете му ще попаднат лични писма на Дворжак, които той ще прочете на сцената на зала България.

За финал харизматичният Максим Ешкенази ще представи своята интерпретация на този шедьовър на романтичната музика.


Автор:
Организаторите
Публикация:
09.04.2014 г. 15:58
Посетено:
1287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18952-maksim-eshkenazi-predstavya-kontserta-dvorzhak-v-amerika