Музика

Ангел Заберски в ролята на Оскар Питърсън

Априлското издание на "Jazztory" радва меломаните в София и Пловдив

Ангел Заберски в ролята на Оскар Питърсън


◊ ПРОЕКТЪТ "JAZZTORY"

Как дете на хамалин от Антилите става всепризнат Бог на пианото?
Как с две ръце се свири така, сякаш имаш четири?
Как се музицира дори когато инсулт е парализирал едната ти ръка?

На тези и още много въпроси около личността и творчеството на Оскар Питърсън ще отговори поредното издание на „Jazztory“.

Проектът на талантливия барабанист Борислав Петров ще се представи в София и Пловдив, съответно на 13 и 15 април.


"В кожата на своя кумир ще влезе Ангел Заберски. Оскар Питърсън лично за мен е един от най-големите пианисти на света. Няма пианист, който да не се е вдъхновявал от него, а за себе си мога да кажа, че се стремя тотално да следвам линията му на музициране – не скрива вълнението си Ачо. – Възхищавам се от неговия пианизъм, защото той притежава нещо уникално – еднакво добре свири и с лявата си ръка, и с дясната, може да използва целия спектър от изразни средства на пианото и с двете си ръце, което само малцина умеят.

Когато Боби Петров ме покани за този проект, приех с огромно удоволствие. Едно, защото самият проект е много хубав и сериозен, цялата поредица „Джазтори“ е страхотна. Второ, защото имах възможност да подбера репертоара. За мен е важно максимално да се доближим до Оскар Питърсън, дори, ако мога така да се изразя, да се опитаме да копи-пействаме, доколкото е възможно, защото той е недостижим."

Основната формация на „Jazztory“ за Оскар Питърсън включва още Борис Таслев на контрабас, автора на проекта Боби Петров на барабани и гост-китариста Шибил Бенев. Ангел Заберски е подготвил и две солови пиеси, а Боби Петров ще представи и мултимедийна презентация за творческия и личния живот на Оскар.

• В София концертът е на 13 април от 21.30 ч. в „Студио 5“, а в Пловдив – на 15 април от 21 ч. в „Bee Bop Cafe“.


Автор: Гергана Семерджиева
06.04.2014 г. 20:23
Посетено: 1149
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18923-angel-zaberski-v-rolyata-na-oskar-pitarsan