Музика

Майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова, арфа

Арфата, извор на вдъхновение III "Импро!"

Майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова, арфа


◊ СЪБИТИЕТО

Третият майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова, арфа се провежда през академичната 2013/2014 година и ще завърши с мултимедиен концерт-спектакъл с творби от: Уилиам Крофт, Джон Пàри, Жоао де Суза Карвало, Любомир Денев, Георги Арнаудов, Александър Кандов. Със специалното изпълнителско участие на професор Сузана Клинчарова.

• 4 април 2014 г. – 18.30 часа в Университетски театър, НБУ
• 6 април 2014 г. – 14.00 часа във Фоайе на Народен театър “Иван Вазов”

Участници в Галаконцерт-спектакъла са: Арфов ансамбъл: Кохар Андонян, преподавател в НМУ, Ира Тенева, Александрина Кушинцанова, Елена Христова, Росица Будурова, Христина Сергиева, Дина Хамад, Девора Ковачева, Елена Атанасова, Ирина Първанова. Ударни инструменти: ученици от класа на Мария Палиева. Флейта: Аманда Николова от класа на пpоф. Георги Спасов. Сценография и осветление: студенти от класа на доц. Елена Иванова.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Арфата, извор на вдъхновение III "Импро!" е проект, насочен към анализиране и разработване на два вида импровизация – барокова и съвременна, както и извеждането на съвременната импровизация към някои форми на съвременен джаз, в съответствие със спецификата на инструмента. Работата с участниците ще се насочи към характеристика, артикулация и орнаментика при бароковата музика. Правила, ограничения и свободи. Ще се проследи еволюцията на импровизацията, съответстваща на развитието на музикалните форми. В конкретния случай при арфата – в естествената връзка в съответствие с развитието на инструмента. Импровизацията при съвременната музика и съвременния джаз е предизвикателство. Търсенето на опорни точки респектира естеството на произведението. Инициатор и организатор на проекта е Нов български университет - департамент „Музика“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СУЗАНА КЛИНЧАРОВА

Разностранната интернационална концертна дейност на Сузана Клинчарова я отвежда на най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан…и я представя като солист на оркестри от величината на Токио Метрополитан Симфони, Камерен Оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Български радио и ТВ оркестър, Национален оркестър на Белгия и много други. Тя е високо ценена за качеството на нейното изпълнение, както и за обширния репертоар от концерти за арфа и оркестър. Родена в София, Сузана Клинчарова живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в родния си град, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньой, Париж. Води майсторски класове в Европа и САЩ (NYU, Консерваторията в Бостън, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж, НБУ…)

Член е на журита на най-престижните интернационални арфови конкурси, между които Интернационалния Конкурс за арфа в Израел. Сузана Клинчарова има принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа. Горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът й към съвременния джаз се въплъщава в дуо със Стийв Лейси при многократни концерти в Радио Франс и Френската телевизия.

Звукозаписната й дейност включва, наред със соловите и камерни произведения, повече от двайсет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, издавани редовно от световни фирми. Най-новият проект, антология на френската музика за арфа „La Belle Epoque de La Harpe“, е в процес на запис, като първият СD от поредицата е вече издаден през 2012 година.




Автор:
Петя Петкова
Публикация:
01.04.2014 г. 14:04
Посетено:
2473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18878-maystorski-klas-na-prof-suzana-klincharova-arfa