Музика

Празничен концерт с традиционна иранска музика

По случай настъпването на иранската Нова година - Ноуруз

Празничен концерт с традиционна иранска музика


◊ ПОКАНА

Културното представителство на Иран има удоволствието да покани приятели и всички с любопитство към далечните култури, на Концерт с традиционна иранска музика, по случай отбелязването на иранската Нова година – Ноуруз.

Повечето източници отнасят Ноуруз към епохата на персийския цар Джамшид, един от царете от легендарната династия на Пишдадидите и първият човек, когото Ахура Мазда посвещава в зороастрийската вяра. Легендата разказва, че той нарежда да му построят златен трон, украсен със скъпоценни камъни, и когато сяда на него ангелите го понасят в небето. На слънчевата светлина всички рубини и смарагди засияват и хората решават, че на небето грее второ слънце. Целият този блясък ги опиянява и те наричат този ден „Нов ден“, загърбват враждата помежду си, обличат нови дрехи и започват да се прегръщат, целуват и празнуват. Други източници отнасят началото на честването на Ноуруз към времето, когато индо-иранските племена са почитали Бога Слънце. Персите са изчислявали годината по слънчев календар, разделящ я на 12 месеца, всеки от по 30 дни, като последните 5 дни от годината са наричали „Пандже“ („Откраднатата петдневка“). От астрономическа гледна точка Ноуруз съвпада с пролетното равноденствие.

Съвременните иранци честват Ноуруз в продължение на 13 дни. Според традицията всеки трябва да се изкъпва добре преди празника, което представлява своеобразен ритуал за пречистване. Семействата се събират и заедно очакват точния момент на пролетното равноденствие, известен като „тахвил” - предаване. В първите минути на Новата година по-младите членове на семейството поздравяват по-възрастните и им целуват ръка, разменят си подаръци (монети и банкноти), домът се обикаля с малко огледало и се пръска с розова вода.

Посрещнете разцъфващата пролет с надеждата, носена от Новия ден. Заповядайте на концерта „Мехр-е-Нава” по случай Ноуруз с участието на Mehr Nava Orchestra.

Празничното събитие ще се състои на 28 март 2014 г., от 19:00 ч., в Кино „Люмиер”.

Вход свободен.
Автор:
Културно представителство на ИР Иран
Публикация:
26.03.2014 г. 14:59
Етикети:
концерт
Ноуруз
традиционна иранска музика
Mehr Nava Orchestra
Посетено:
1056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18840-praznichen-kontsert-s-traditsionna-iranska-muzika