Музика

"Реквием" от Моцарт в гр. Сливен

250 години от рождението на Моцарт

"Реквием" от Моцарт в гр. Сливен


◊ СЪБИТИЕТО

На 10-ти март в зала “Зора” в град Сливен се осъществи проект, посветен на 250-тата годишнина от раждането на Волфганг Амадеус Моцарт. Същността на проекта цели изпълнението и популяризирането на Моцартовия "Реквием" в региона и страната.

Създаде се уникална изпълнителска формация, включваща Симфоничен оркестър Сливен (домакин на първия концерт), обединението на смесените хорове “Петко Стайнов” при читалище “Искра” – Казанлък и “Родина” – при читалище “Родина” – Стара Загора, и солисти от страната.

Необичайното

в случая е находчивото решение на двата хора от една година насам да обединят част от своя репертоар и да го изпълняват заедно на съвместни концерти. Така диригентите  им откриват нови пътища в развитието и усъвършенстването на аматъорското изкуство и създават условия за изпълнение на богат репертоар от хоровата и кантатно-ораториалната литература.

Резултатът е на лице – сцената в Сливен едва побра 80 души хор, но изпълнителските възможности на обединението оправдаха целта. Публиката бе ощастливена да чуе наистина майсторски балансиран състав, богат от към динамически нюанси – звучно и благородно форте и меко, красиво и фино пиано, ефектни контрасти и омекотен темброви цвят. Частите с бавни темпа бяха особено изразителни и прочувствени, а фугите – изпълнени със завидна щрихова точност и релеф.

Всичко това, съчетано с умелото водене на оркестъра и красивите ансамбли на младия солистичен състав, включващ певци, вече доказали се у нас и в чужбина, превърна концерта в

празник за изпълнители и публика.

Изпълнителите също бяха във възторг от аудиторията. Слушателите, които очевидно познаваха произведението и стила, демонстрираха съпричастност към музикалната драматургия и не издадоха нито звук през целия концерт, а в края бурно и продължително аплодираха съставите и ги изкараха неколкократно за поклони.

Културната ни общественост  има нужда от срещи с истинското изкуство и непреходните ценности на музикалното наследство, особено по тези места в страната, в които няма музикални институции.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

Предстои концерт в Казанлък, но изпълнителите се надяват общините и спонсорите да продължат осъществяването на проекта, за да може поне в годината на Моцарт по-често да звучат на живо неговите творби и да превръщат срещите с тях в празници.

Автор:
Младен Станев
Публикация:
11.03.2006 г. 12:54
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/1878-rekviem-ot-motsart-v-gr-sliven