Музика

Дуо Белева – Миланов с премиера на нов албум

За първи път в Пловдив фолклорни проекти звучат на клубната сцена на "Bee Bop Cafe"

Дуо Белева – Миланов  с премиера на нов албум


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на новия си албум „Нека ти разкажа“ ще направи фолклорното дуо Христина Белева – Петър Миланов в неделя, 16 март, от 20 ч. в „Bee Bop Cafe“.

Дискът излезе на музикалния пазар в началото на месеца и това е първото му представяне пред публика. Концертът им е вторият от уникалната за града поредица фолклорни лайфове, след като Теодосий Спасов квинтет препълни клуба наскоро.

Христина Белева (гъдулка) и Петър Миланов (китара) работят като дуо вече повече от три години, през 2011 г. излиза дебютният им албум „На фокус“, който бързо привлича вниманието на ценителите на автентичния български фолклор. Христина е възпитаник на училището за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, завършва и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Две години свири в ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, а след това става солист на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, където творческият й път се пресича с Петър Миланов. Той е възпитаник на музикалното училище в Широка лъка със специалност тамбура, от 2002 г. е в колектива на ансамбъла.

И двамата са изпълнители със собствен стил в интерпретирането на автентичната българска музика. За Христина гъдулката не е единствено фолклорен инструмент, затова тя смело се насочва и към други жанрове, търсейки импровизация и джази звучене. В дуото им Петър Миланов свири на китара, демонстрирайки завидни умения и способност да диалогизира и балансира общото звучене.

Концертът им е част от неделните камерни вечери на „Bee Bop Cafe“, в които на клубната сцена през март ще звучат и акустични проекти на П. Терзийски и М. Йосифов на 23 март, и Ж. Братанов и Б. Ясенов на 30 март.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Христина Белева е възпитаник на Националното училище по фолклорни изкуства ”Филип Кутев” в гр. Котел. Завършва със специалност “Инструментално изкуство – гъдулка” Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, а магистърската си степен по музикална педагогика получава от СУ ”Св. Климент Охридски”. Две години е в състава на Фолклорен ансамбъл „Тракия” – Пловдив, от 2006 г. е солист в оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев”. Редят се награди, концерти, клубни участия, записи. Свири в група ”Булгара”. Гост-музикант е в проекти на “Ева квартет”, група „Дива река”, Антони Дончев, Анатоли Вапиров, Изабел Куроа, Хаиг Язджиян. Реализирала е редица записи и концерти във Франция, Гърция, Германия, Белгия, Финландия, Египет, Русия, Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Полша и САЩ.

Петър Миланов е завършил е Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. до днес работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Най-често партнира на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

* * *

„Bee Bop Cafe“ се намира на ул. „Гладстон“ 1, Дом на техниката, Пловдив.
За резервации: 032 594 779


Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
13.03.2014 г. 15:08
Етикети:
джазфолклормузикаBee Bop CafeПловдивнов албумпремиера
Петър Миланов
фолклорно дуо Христина Белева
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18758-duo-beleva-milanov-s-premiera-na-nov-album