Музика

Любовта в музиката на Шуман

Романтичните сонати на Шуман за цигулка и пиано в Зала България на 18 март

Любовта в музиката на Шуман


◊ ПОКАНА

18 март 2014, вторник,
19.00 ч., Камерна зала "България"

Романтичните сонати на Роберт Шуман
No.1, Op.105 и No.2, Op.121

Иван Пенчев (цигулка) и проф. Димо Димов (пиано)Сонатите за цигулка на Роберт Шуман са едни от най-бързо и спонтанно композираните му творби. Той твори вдъхновен от любовта си към своята съпруга Клара, към която е изпитвал страст и неговият приятел Йоханес Брамс.

Пианистът Димо Димов е сред най-забележителните интерпретатори на съвременната българска сцена. Професорът концертира самостоятелно, както и в дует с цигуларя Иван Пенчев, лидер на Quarto Quartet. Двамата са изпълнили огромен брой произведения на Хайдн, Шуберт, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Барток...

Софийската филхармония и Quarto Quartet превърнаха в традиция съвместните си камерни проекти. През сезон 2013/2014 ценителите са свидетели за трета поредна година на едно нетрадиционно представяне на камерната музика в столичната Зала България.


След романтичните сонати на Шуман, на 23 април очаквайте концерта на Quartо Quartet с пианиста Христо Казаков, сравняван от западната преса с великия Глен Гулд. Събитието е посветено на 150 години от рождението на Рихард Щраус.


Билети: онлайн на http://ticketplus.bg/ и на касата на Зала България


Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
12.03.2014 г. 11:18
Посетено:
1964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18751-lyubovta-v-muzikata-na-shuman