Музика

Тори Еймъс с първи концерт у нас

Американската певица ще ни гостува на 20 юни 2014 г.

Тори Еймъс с първи концерт у нас


◊ ПРЕДСТОЯЩИЯТ КОНЦЕРТ

Тори Еймъс идва в София на 20 юни 2014 г., за да представи в Зала 1 на НДК предстоящия си студиен албум „Unrepentant Geraldines“.

Американската певица многократно е номинирана за наградите на Grammy и MTV. Тори Еймъс е от малкото алтърнатив рок артисти, ползващи пиано като основен инструмент.

Билетите за дебютния концерт на Тори Еймъс в София са в продажба в Билетен Център на НДК, в мрежите на „Тикетпортал“ и „Евентим“.

 

◊ КОЯ Е TORI AMOS

За над 20-годишната си кариера Тори Еймъс може да се похвали с безброй професионални музикални проекти, 13 студийни албума, над 12 милиона продадени копия, 13 световни турнета, над 1000 уникални концерта и не на последно мястo – собствен музикален лейбъл, Transmission Galactic.

Тори Еймъс започва да свири и композира на пиано едва на 5-годишна възраст. Няколко години по-късно Тори може да се похвали с редовни клубни участия и първи сингъл през 1980 г. През 1986 г. Еймъс създава групата „Read“, заедно с барабаниста Мат Соръм, който по-късно става част от познатите на всички „Guns N 'Roses“ и „Velvet Revolver“. Бандата издава само един албум, след което се разпада. Тори решава да продължи сама, като през 1992 г. излиза и първият й соло албум, „Little Earthquakes“, който бележи началото на световния й успех.

През следващите няколко години Еймъс разширява кръгозора на музиката си, създавайки албуми като „Boys For Pele“ – записан в църква, „Choirgirl Hotel“ и „To Venus and Back“, в които експериментира с електронното денс звучене, „Strange Little Girls“, който представя кавъри на песни, в оригинал написани и изпълнени от мъже, но интерпретирани и пречупени през светогледа на жени, както и  „Scarlet 's Walk“, който Еймъс определя като представяне на другото си „Аз“.

В края на 2011 г. Тори Еймъс издава първия си албум с класическа музика, „Night of Hunters“, трибют към великите композитори Бах, Шопен, Дебюси, Гранадос, Сати и Шуберт. Две години по-късно идва и друг амбициозен проект – мюзикълът „The Light Princess“, който е номиниран за най-добър мюзикъл на 2013 г.

 


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
06.03.2014 г. 12:49
Посетено:
1329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18714-tori-eymas-s-parvi-kontsert-u-nas