Музика

Акордеонен Концерт на възглавници

Колко концерта с акордеон сте посещавали?

Акордеонен Концерт на възглавници


◊ СЪБИТИЕТО

Акордеонен Концерт на възглавници

09 март 2014 г. (неделя), 11:00 и 17:00 ч.

София, Съюз на архитектите, "Кракра" № 11, зала №2

Изненадващо или не, оказва се, че акордеона разполага със значителен класически репертоар. Виртуозни, танцувални и мелодични пиеси ще прозвучат на следващия Акордеонен Концерт на възглавници на 9 март 2014г. от 11:00 и от 17:00ч.

Специално за концерта пристига знаменитият полски акордеонист Клаудиуш Баран. Той е завършил полската музикална академия “Фридерик Шопен” и парижката консерватория “Пол Дюка”. Г-н Баран печели първи награди в акордеонните конкурси в Катовице (Полша), Кастелфидардо (Италия) и Париж (Франция). Свирил е в най-престижните полски фестивали и е солирал с десетки оркестри по света. В момента преподава в академията “Фридерик Шопен”, където е и декан на инструменталния факултет.

В програмата ще чуем известни произведения за акордеон от руски и полски композитори, както и носталгичната “Кордоба” на Албениз и приказният “Танц на бонбонената фея” из балета “Лешникотрошачката” от Чайковски. Краят е специално подбрана за нашата публика – “Българска сюита” от Вячеслав Семьонов.

Освен акордеонът си, Клаудиуш Баран ще донесе и своя бандонеон – инструмент, подобен на акордеона, но изключително рядко виждан в България. Неговото гостуване се осъществява с изключителната подкрепа на Полския институт в София.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ

Клаудиуш Баран е роден в Пшемишъл, Полша. През 1995г. завършва Музикалната академия „Фридерик Шопен” във Варшава в класа на проф. Йежи Юрек. Със спечелването на стипендия от френското правителство, той продължава следването си в Консерваторията „Пол Дюка” в Париж, в класа на проф. Макс Боне.

Носител е на първи награди от значими конкурси като: Полски акордеонов конкурс в Катовице (1993), Международния акордеонен конкурс в Кастелфидардо, Италия (1997), Международния акордеонен конкурс в Париж (1997).

Има множество концертни турнета като солист и камерен изпълнител, както и със симфонични оркестри из цяла Полша, а също и във така и във Франция, Италия, Австрия, Украйна, Русия, Испания, Чехия, Германия, Беларус, Люксембург, Сърбия, Литва, Естония, Великобритания, Китай, Норвегия, Швейцария и Аржентина.

През 2003 г. компанията Sony Classical Music издава негов албум със солови и камерни творби от Астор Пиацола. Издаденият диск спечелва наградата на Phonographic Academy – „Фредерик 20013” в категорията “Най-добър албум за камерна музика”. Това е най-голямата музикална награда в Полша, която се равнява на американската “Грами”.

Клаудиуш Баран е канен да преподава като лектор в международни музикални курсове в Полша, Франция и Сърбия. От 201 1г. работи в Музикалния университет „Фридерик Шопен” като декан на Инструменталния факултет.


◊ БИЛЕТИТЕ

За да присъствате на Акордеонен Концерт на възглавници Ви е необходима предварителна резервация, която можете да направите на http://pillows.bg/reservations/ или чрез мейл на tickets@modo.bg.

Закупуването на билетите ще е в деня на концерта. 

Цени на билети:

Възрастен – 20 лв.

Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.

 

Автор:
Модо България
Публикация:
28.02.2014 г. 14:24
Посетено:
1376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18666-akordeonen-kontsert-na-vazglavnitsi