Музика

Майсторски клас на Люк Багдасарян в НБУ

Гала концерт на Академичен оркестър "Орфеус" с диригент Люк Багдасарян

Майсторски клас на Люк Багдасарян в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 4 февруари в Нов български университет ще се проведе Майсторски клас на диригента Люк Багдасарян (Швейцария). По време на майсторския клас Багдасарян ще работи с академичен оркестър "Орфеус" на НБУ.

Майсторският клас ще завърши с Гала концерт „Фриц Крайслер“ на академичен оркестър "Орфеус" с диригент Люк Багдасарян.

Концертът ще се проведе на 4 февруари от 18,00 ч. Входът е свободен.

Солисти: Ралица Богданова, Симона Станева, Александър Зайранов, Мартин Зайранов, Жаклин Прейс, Кристина Хинова – студенти, младши студенти и алумни на проф. д-р Марио Хосен

Модератори: проф. д-р Марио Хосен, доц. д-р Милена Шушулова

В програмата: музикални миниатюри-шедьоври от Фриц Крайслер

Концертът е част от шест музикални събития в НБУ, които са включени във Форума Семинари и концерти с класическа музика за сезон 2013-2014. Те продължават традицията от академичната 2012-2013 година и отново в София ще бъдат известни виртуози и педагози от Европа. Тяхната работа ще е едновременно със студенти от НБУ и от сродни институции. Всеки от тях ще има и специален концерт в Галерия УниАрт.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

След успешно дипломиране с призове за виртуозност едновременно в специалностите пиано и камерна музика във Висшето училище за музика в Женева Люк Багдасарян придобива широка известност в Европа, Канада и Аржентина, където изнася концерти като артист-изпълнител и диригент. Неговите музикални и интерпретаторски качества, задълбоченият му поглед върху партитурата, чистотата на диригентския му жест и работоспособността му са единодушно признати от критиката.

Багдасарян усъвършенства диригентските си умения във Виенския университет по изкуства при известните педагози Карл Остерайхер и Ъруин Асел, а впоследствие – във Флоренция и Милано, при прочутия маестро Карло Мария Джулини, който го приветства като победител в Международния конкурс за диригенти в Италия. Люк Багдасарян е носител и на призове от международни конкурси по дирижиране в Швейцария и Австрия.
Кариерата му го среща с редица симфонични оркестри; често застава начело на Арменската филхармония, оркестри от Румъния, Швейцария, Камерен оркестър Лозана, Оркестър Рома и Лацио, Римска филхармония, Оркестър „Жан-Луи Пети“ в Париж, както и Симфоничен оркестър на Ермитажа в Санкт-Петербург.


Автор:
НБУ
Публикация:
30.01.2014 г. 14:14
Етикети:
музикаФриц КрайслерконцертНБУМайсторски клас
оркестър Орфеус
Люк Багдасарян
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18503-maystorski-klas-na-lyuk-bagdasaryan-v-nbu