Музика

Седмица до концерта на Емир Кустурица в София

На 7 февруари в Зала 1 на НДК започва световното му турне

Седмица до концерта на Емир Кустурица в София


◊ КОНЦЕРТЪТ

На 7 февруари 2014 г. Емир Кустурица и неговият „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking  Orchestra) пристигат в България за първия си концерт от тяхното световно турне.


◊ КУСТУРИЦА ЗА СЕБЕ СИ

Кустурица е добре познат у нас с многопластовата си особа и многобройните си артистични превъплъщения. Освен режисьор и музикант, неговата артистична личност се разкрива в безцеремонната му автобиографична книга - „Смъртта е непотвърден слух“ (ИК „Колибри“).

По собствените му думи тази изповед е реакция на некоректните интерпретации на неговите възгледи и споява лично и публично, патетика и ирония. Тя е своеобразен, поразително искрен филм, съставен от разкази, които не щадят нито автора, нито участниците в приключението, назовано живот. Филм-магнит, от който научаваме много за афинитета му към Иво Андрич, футбола и рока, за необичайните му срещи с представители на световния артистичния елит, за сблъсъка със серия от лични загуби и чудото да твориш в един безутешен политически контекст.

Из „Смъртта е непотвърден слух“

"Kак би свикнал човек с перверзните идеи на съвременния свят, ако не беше забравата? Как би приел например война в името на хуманността? Ако принадлежиш на малък народ, който отказва да следва безропотно идеите на великите и в разгара на пренареждането на света въпреки всичко пита: „Къде сме ние в тази история?“, могъщите сили те обсипват с бомби, които наричат милосърдни ангели."

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
30.01.2014 г. 13:55
Етикети:
Посетено:
1230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18501-sedmitsa-do-kontserta-na-emir-kusturitsa-v-sofiya