Музика

Фортисимо фамилия гостува на децата на Русе с "Приказки за валдхорна"

С участието на Красимир Костадинов (валдхорна), Лилия Гелева (актриса) и Павел Златарев (диригент)

Фортисимо фамилия гостува на децата на Русе с "Приказки за валдхорна"


◊ СЪБИТИЕТО

Фортисимо фамилия гостува на децата на Русе с "Приказки за валдхорна"

С участието на Красимир Костадинов (валдхорна), Лилия Гелева (актриса) и Павел Златарев (диригент)
Оркестър на Държавна опера Русе

31 януари, 14.30 ч.,
Зала „Европа” на Доходното здание

Забелязали ли сте знака, изрисуван върху пощенските станции, кутии и някои марки за писма? А знаете ли, че този символ, който толкова често е попадал пред очите ви, всъщност изобразява валдхорна? Инструментът влиза в групата на медните духови, а в буквален превод от немски името му означава горски рог. Валдхорната носи митична тайнственост, а приказките, родени сред вечно зелените дървета, под песента на свирукащия вятър, ще разкажат солистът Красимир Костадинов и актрисата Лилия Гелева на 31 януари, от 14.30 часа в зала „Европа” на Доходното здание.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Красимир Костадинов е солист-валдхорнист в Софийска филхармония. Получил е музикалното си образование у нас и в Германия, а след това натрупва опит като солист на Белградската филхармония, Манхаймската филхармония, както и като Първа валдхорна в Есенската филхармония. Красимир е носител на редица награди, а също така е и един от създателите на ансамбъла, съставен само от духови инструменти - Mr. Brass. Като учител в програмата "Фортисимо Клас", в която професионални музиканти влизат в четвъртите класове на училищата и запознават децата с различните инструменти, Красимир вече е намерил своя подход, за да спечели и задържи интереса на малчуганите.

Неговата партньорка на сцената е Лилия Гелева. Тя завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2011 г. с отличие за най-талантлива актриса на випуска. Веднага след това се качва на сцената на Младежки театър “Николай Бинев”, където освен със забележителни роли във водещите постановки, се утвърждава като основна фигура в детската програма на театъра. Играе още в Театрална работилница “Сфумато” и Театър "199". Едни от най-запомнящите се представления с нейно участие са "Макбет" на Теди Москов и "Господин Балкански" на Бина Харалампиева, както и най-новата продукция на Младежки театър - "Някои го предпочитат...". На телевизионния екран Лили се изявява в хитовия сериал “Четвърта власт”, в ролята на младата репортерка Рени.

Оркестърът на Русенска филхармония ще се дирижира от Павел Златаров, който стана част от семейството на Фортисимо Фамилия още през първата година на програмата и издирижира няколко от най-хубавите концерти – вече и в Русе. Павел Златаров е сред най-ярките представители на младото поколение български цигулари. На 24 години той спечелва конкурса за престижното място на концертмайстор на Софийската филхармония, което дава голям тласък на по-нататъшното му развитие като цигулар и солист. Той е основател и първи цигулар на струнен квартет “Хелиос”, с който записва струнен квартет от Милчо Левиев за авторския компактдиск на композитора. Павел Златаров е лауреат на III награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари “ Панчо Владигеров” - Шумен,1999 г. През същата година е номиниран от слушателите на “Алегро Виваче” за млад музикант на годината.

Обучението си по диригентско майсторство Павел Златаров започва през 2003 г. като частен ученик на проф. Васил Казанджиев. Една година по-късно той се включва в програмата за дистантно обучение на Борда на Кралските музикални колежи - Лондон (ABRSM) и през 2008 г. защитава с отличие (distinction) магистърска степен по дирижиране FRSM (Fellowship of Royal Schools of Music).


"Приказки за валдхорна" обещава необикновено забавление за децата и техните родители и среща с един рядък и изключително впечатляващ музикален инструмент.

Всички концерти от програмата "Фортисимо Фамилия" се случват с подкрепата на фондация "Америка за България".


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
29.01.2014 г. 15:05
Посетено: 1054
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18494-fortisimo-familiya-gostuva-na-detsata-na-ruse-s-prikazki-za-valdhorna