Музика

Божена Петрова със солистичен клавирен концерт

В програмата: виртуозни творби за пиано от Бетовен, Мусоргски, Александър Владигеров

Божена Петрова със солистичен клавирен концерт


◊ СЪБИТИЕТО

Божена Петрова със солистичен клавирен концерт
 
На 28 януари от 19.00 часа
в Опера-фоайе на Държавна опера Русе


Талантливата пианистка и корепетитор на Държавна опера Русе Божена Петрова е подготвила истинско вълшебно пътешествие с подбрани виртуозни творби за пиано. Младата изпълнителка ще разкрие и част от своите емоционални предпочитания към гениалното творчество на Бетовен и Мусоргски. Ще прозвучи Соната опус 53 „Валдщайн” на Лудвиг Ван Бетовен. „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски ще огласи мраморното фоайе на Операта 140 години след своето написване. За финал пианистката е избрала и българска творба – Вариации за пиано върху народната песен "Дилмано Дилберо" от Александър Владигеров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Божена Петрова е завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носител е на награди от национални конкурси и на Първата и Специалната награди на Втория международен клавирен конкурс „Албер Русел” – София.

Многократно е концертирала като солист на всички български филхармонични оркестри, както и на Шанхайската филхармония и Филхармонията в гр. Сараево. В периода 2003-2010 година участва в турнетата на New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Дж. Гершуин в Германия, Холандия, Испания и Япония. Изнася множество концерти като камерно дуо с басът Пламен Бейков, между които спектаклите "Твоя вярна Клара" - 2010 г. с участието на Татяна Лолова и "Киносюита - зад екрана" - 2012 г., включени в програмите на Фестивала "Мартенски музикални дни" - Русе.

От 2002 година Божена Петрова е пианист в Държавна опера Русе.



Автор:
Държавна опера Русе
Публикация:
24.01.2014 г. 14:06
Посетено:
1496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18462-bozhena-petrova-sas-solistichen-klaviren-kontsert