Музика

"Приказки за фагот" за деца и родители в зала "България"

С участието на Иван Юруков (актьор), Сандра Петрова (актриса), Сабина Йорданова (солист) и Любка Биаджони (диригент)

"Приказки за фагот" за деца и родители в зала "България"
Сабина Йорданова


◊ СЪБИТИЕТО

"Приказки за фагот" за деца и родители в зала "България"


с участието на Иван Юруков (актьор), Сандра Петрова (актриса), Сабина Йорданова (солист) и Любка Биаджони (диригент)

25 януари (събота), 11:00 и 12:30 часа
и
26 януари (неделя), 12:30 и 16:00 часа


След като вече се срещнаха с флейтата, кларинета и обоя, в предстоящия концерт, в рамките на програмата Фортисимо Фамилия, децата ще се запознаят с фагота - последния от семейството на дървените духови инструменти. Създаден през ХVI век в Италия, фаготът има експресивен и характерен, богат на обертонове звук, чиято красота ще представи блестящата солистка Сабина Йорданова. На това пътешествие в страната на музиката ще я придружават чаровният актьор Иван Юруков и вече любимата на децата актриса Сандра Петрова, в неизменната компания на малкия й приятел, когото децата и техните родители вече познават от концерта „Приказки за тромбон и туба”. Прекрасната музика на Вивалди, Моцарт, Вебер, Шуман, Росини ще пренесе децата в чуден свят от фантазия и изящество.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Сабина Йорданова e талантлив инструменталист, който завършва НМУ „Любомир Пипков” в София с пиано и фагот. Продължава образованието си във Висшето училище за музика в Кьолн, Германия. Учи още в редица престижни учебни заведения в Ваймар и Франкфурт на Майн в Германия и Талин в Естония. Този път Сабина ще се превъплъти в нова роля, за да разкаже заедно с актьорите на Фортисимо Фамилия една история на сценариста Александър Чобанов, която поставя противоречивата и същевременно поучителна тема за децата и телевизията.

Иван Юруков пък ще изиграе един от най-модерните призраци на нашето време, този, който излиза от “кутията” в хола. Актьорът е неизменна част от семейството на Фортисимо като режисьор на видео материали към “Приказки за перкусии” и “Приказки за пиано” и режисьор на концерта "Приказки за пиано". Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През този сезон може да се насладите на играта му в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, "Осъдени души", „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”.

Сандра Петрова се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в "Приказки за тромбон и туба" тя се завръща с още повече от заразителната енергия, която носи. В момента играе в Националния музикален театър “Стефан Македонски” в спектаклите “Аладин”, “Лелята на Чарли”, “Бал в Савой”. Играла е в спектакъла на Любомир Денев “Алис в страната на сънищата” през 2012, а през 2013 участва като помощник-режисьор, хореограф, организатор и актриса в Независимия младежки проект “Алис в страната на сънищата”. Част е от актьорския екип на предаването “Бърколино” по БНТ – в ролята на Бъркобунта.

По време на “Приказки за фагот” Любка Биаджони за пръв път ще дирижира концерт от програмата Фортисимо Фамилия. Под диригентската й палка, оркестърът ще изсвири едни от най-интересните произведения, представящи фагота в пълния му блясък. От началото на 2010 г. Любка Биаджони е постоянен гост диригент на Софийската Филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. През последните две години Любка Биаджони е щатен диригент в Софийската Филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

Програмата Фортисимо Фамилия се осъществява благодарение на Фондация "Америка за България" и в партньорство със Софийска Филхармония.

25 януари (събота): 11:00 и 12:30 часа
26 януари (неделя): 12:30 и 16:00 часа

Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00-22:00 часа
www.ticketplus.bg



Автор:
Фортисимо Фамилия
Публикация:
22.01.2014 г. 16:31
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18448-prikazki-za-fagot-za-detsa-i-roditeli-v-zala-balgariya