Музика

Клавирен концерт в Държавна опера Стара Загора

Изпълнения на Николай Маринов и Васил Начев

Клавирен концерт в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 януари от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще се представят млади дарования във вълнуващ клавирен концерт.

Заедно с оркестъра на Операта шестокласникът Николай Маринов ще свири Концерт за пиано №23 от В. А. Моцарт, а Васил Начев (на 20 години, студент в Кралския музикален колеж в Лондон) ще изпълни Концерт за пиано №2 A-Dur от Ф. Лист.

Диригент - Здравко Лазаров, концертмайстор Паулина Колева.

Концертът се осъществява със съдействието на Фондация „Миню Балкански“.

 
◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Николай Маринов е ученик в НУМТИ “Добрин Петков” - гр. Пловдив в класа на преподавателя по пиано Светлана Косева. Свири от 6-годишен, а CV-то му е впечатляващо. Младият виртуоз има 15 първи награди от най-авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix на различни международни и български конкурси. Завършил е пет майсторски класа. През тази година Николай бе солист на Софийската филхармония с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №23 на Моцарт. Представил е вече пет самостоятелни концерта - един в "Тракийски университет" – Одрин, Турция (2010), в Брюксел (2012) и два концерта в Париж (2013) и организирания от Фондация „Минко Балкански” – Франция, септември 2012, в гр. Нова Загора, България. Стипендиант на Ротари клуб „Филипополис”, гр. Пловдив. Лауреат на Голямата награда за изкуства на Фондация „Димитър Бербатов”, за постижения през 2011 г. Има Награда от  Министерството на културата за високи творчески постижения през 2012 г.

Тази година Николай предизвика истински фурор на парижката гара Сен Лазар с брилянтно изпълнение на пиано. Случката става известна след като зрители от спонтанно насъбралата се публика качва клипове с невероятното изпълнение на българчето в Youtube, а впоследствие е подробно разказана в пловдивското издание "Марица". „… беше единствената възможност да се упражня преди участието в предстоящия мой концерт”, споделя Николай. Щом удря първите акорди, около него веднага се насъбира публика, която започва да го сравнява с Моцарт.

Васил Начев е роден на 04.04.1993 г. в град Пловдив. В момента е студент в Кралския Музикален колеж в Лондон под ръководството на световноизвестния руски пианист и педагог проф. Дмитрий Алексеев. Започва да учи пиано при клавирната педагожка Елена Велчева. През 2007 г. е награден с Грамота от Министерството на културата за „Високи творчески постижения”. През 2008 г. осъществява своя първи концертен дебют като солист на младежки камерен оркестър, изпълнявайки Й. Бах - Концерт за пиано и оркестър ре-минор. През 2009 г., 2010 и 2012 г. е солист на Пловдивска филхармония.  През 2011 г. е солист на Разградска филхармония. През същата 2011 г. е стипендиант на световноизвестния български диригент, който живее в Германия - Йордан Камджалов. През 2011 г. е награден с Грамота от Съюза на учените в България - за активното му участие в музикални програми в дейността на Съюза и за високите му постижения в годината на Ференц Лист. От 27 юни до 31 юли 2011 г. участва в 50-ото юбилейно издание на Eastern Music Festival - Greensboro (NC) USA. Сред 200 участника от всички групи музикални инструменти (от който 21 пианиста) е единственият награден с пълната стипендия на Steinway. Имал е участия в клавирни и камерни рецитали, в зали като Dana Hall Auditorium, в легендарния John F. Kennedy Center for the Performing Arts (Millennium Stage) - Вашингтон DC, Oratorio di San Rocco - Болоня, Festetics Castle - Унгария.

През 2013 г. е награден от Фондация “Мартин Джоунс Мюзик” към Лондонски филхармоничен оркестър. Участва в майсторските класове на проф д-р. Атанас Куртев и проф. Милена Моллова (България), проф. Мишел Бероф (Франция), д-р Джеймс Джайлс (САЩ), Йошиказу Нагай (САЩ), Гидиан Рубин (САЩ), Миша Диктер (САЩ), Джон Накаматзу (САЩ), проф. Балаш Соколай (Унгария), Дмитри Алексеев (Русия). Има множество награди от национални и международни конкурси.


Заповядайте на 10 януари в Държавна опера Стара Загора и нека Новата 2014 година ни върви на дарования, таланти и изключителни постижения!


Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
03.01.2014 г. 14:36
Посетено: 1567
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18365-klaviren-kontsert-v-darzhavna-opera-stara-zagora