Музика

Пласидо Доминго идва в София на 14 февруари 2014 г.

В концерта ще участват и младите открития Ейнджъл Блу и Микаела Оесте

Пласидо Доминго идва в София на 14 февруари 2014 г.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Един от най-великите тенори на света Пласидо Доминго ще изнесе концерт в столичната зала „Арена Армеец“ на 14 февруари 2014 г. Великият музикант е поканил две изключително талантливи сопрано певици за концерта си в София - Ейнджъл Блу и Микаела Оесте. И двете са участници в програмата за млади артисти, организирана от Пласидо Доминго. Диригент на концерта ще бъде Джорди Бернасер.

Билетите са на цени от 70 лв. до 180 лв. и се продават в мрежата на „Евентим“.

През януари 2014 Пласидо Доминго ще навърши 73, но талантът и енергията му са непокътнати. Световните медии никога не са крили възхищението си и съвсем непреувеличено продължават да го наричат Краля на операта, „истински ренесансов човек“ и „най-великия съвременен оперен артист“.

 

◊ ПЛАСИДО ДОМИНГО И БЪЛГАРИЯ

Пласидо Доминго е организатор на един от най-престижните конкурси за млади оперни таланти в света – Опералия. През 2010 година този конкурс, провел се в Ла Скала, Милано е спечелен безапелационно от Соня Йончева, едно от най-обещаващите оперни дарования в България.

В своята дългогодишна и забележителна кариера, Пласидо Доминго работи и с едно от най-големите имена на България в световната оперна сцена - великият български бас Николай Гяуров. Заедно двамата имат незабравими изпълнения на сцените на Ла Скала и Метрополитън Опера. За него Доминго казва: „Той е като Александрийският фар - грандиозен и недостижим”.

 

◊ КОЙ Е ПЛАСИДО ДОМИНГО

Пласидо Доминго е роден през 1941 в Мадрид. Семейството се мести в Мексико, когато той е на 8 години. В Консерваторията там първоначално учи пиано и диригентско изкуство, но не след дълго е забелязан и вокалният му талант. Когато е на 18, прави своя дебют с малка роля от „Риголето“ в Мексиканската Национална опера.

В биографията си Пласидо Доминго има 140 роли – повече от всеки друг тенор в историята на музиката. А съвсем наскоро той добави в списъка и водещите баритонови роли от „Риголето“, „Травиата“, „Набуко“ и „Жана Д’Арк“ на Верди.

Доминго има студийни записи на над 100 оперни произведения, компилации с арии и дуети и оперни антологии. За своята изключителна работа през годините той е награден с 11 ГРАМИ статуетки и 2 Латино ГРАМИ-та.

През 1990 г. Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти представят пред света „Тримата тенори“. Идеята се ражда спонтанно, но тримата велики предизвикват истински фурор и привличат огромна нова публика към оперното изкуство.

През 2012 ЮНЕСКО го обявява за свой посланик на добра воля – признание за неговата „невероятна артистична кариера, неизмеримо голямата му подкрепа към младите музикални таланти, както и за отдадеността му към ценностите и идеалите на ЮНЕСКО“.

През 2011 година, освен своя 70-годишен юбилей, Доминго отбелязва 50 години на сцената като оперен певец, а също и 40-годишнината от неговия дебют на сцената на Ковънт Гардън.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.12.2013 г. 14:36
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18348-plasido-domingo-idva-v-sofiya-na-14-fevruari-2014-g