Музика

Барокови концерти на проф. Марио Хосен и Академичен оркестър "Орфеус" на НБУ

Коледни концерти с шедьоври на Бах, Хендел, Корели и Вивалди в София, Варна и Пловдив

Барокови концерти на проф. Марио Хосен и Академичен оркестър "Орфеус" на НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Нов български университет,
Марио Хосен,
Академичен оркестър “Орфеус”
представят

Барокови гала вечери в Коледния дух на Виена


В навечерието на Коледа виртуозни концерти с шедьоври на европейската предкласика от Бах, Хендел, Корели и Вивалди пренасят българската публика във времената на великолепния барок. Коледният традиционен дух на "класическа" Европа – празнично изживяване от най-висока класа, съживява музикалния уют на бароковата гала вечер от три сцени в София, Варна и Пловдив. Изключителният цигулар Марио Хосен и академичният оркестър “Орфеус” на НБУ, съставен от сегашни и бивши възпитаници на университета - брилянтни музиканти, част от които се завръщат в България от всички краища на света, за да изнесат трите коледни концерта.

На 19 декември 2013 г. проф. Марио Хосен и Академичен оркестър “Орфеус” на НБУ ще открият Коледния цикъл от Барокови гала вечери с концерт в Пловдив. Почитателите на предкласиката от знаменитата музикална епоха на Европа ще преживеят истинска Коледна приказка с шедьоври на Бах, Хендел, Корели и Вивалди в изискана атмосфера и под звуците на виртуозни музиканти. Цикълът ще продължи с концерт във Варна на 21 декември и ще завърши в навечерието на Бъдни вечер, 22 декември, в Централния военен клуб, в София.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Създател и вдъхновител на оркестър “Орфеус”, проф. Марио Хосен е световно признат български цигулар, който живее във Виена и гастролира по света като концертиращ артист и преподавател. По покана на Нов български университет през последното десетилетие Марио Хосен преподава и у нас, води майсторски класове и работи с академичния оркестър “Орфеус”. „Вече няколко години изнасяме концерти в пълни зали пред признателната и любима българска публика. Настроението винаги е приповдигнато, музикантите – на световна висота, а произведенията – шедьоври на европейската класическа музика” – споделя самият Марио Хосен, който тази година взе активно участие и в турнето на Фортисимо Фест като солист, но и като маестро на забележителните братя Зайранови, негови възпитаници, и едва на 11 и 13 години те са лауреати на световни конкурси.

В основата на оркестър “Орфеус” е струнен ансамбъл от 20 музиканти – възпитаници на НБУ и млади артисти, вече с успешна кариера и като камерни солисти из целия свят. „Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение, намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и на големи световни сцени. Нашите концерти са освен професионален, и емоционален повод тези млади хора да се завърнат в България, да покажат колко много могат да изразят с езика на музиката и да зарадват българските почитатели на класическа музика, които стават все повече и все по-взискателни” – казва проф. Хосен и допълва – „Концертите ни по Коледа ще предложат специално преживяване. Те ще носят традицията на европейският коледен дух, съчетан с висок класически стил, но също и академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, българските музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа, и с времето се превърна в наша отличителна черта”.

Цигулар от световна величина, наричан „превъплъщението на Паганини”, Марио Хосен свири като солист с множество оркестри, сред които Английският камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър “Чайковски” на Московското радио. Въпреки натоварената си програма и живота извън България, Марио Хосен не само не прекъсва връзката си с България, напротив – създавайки Академичния оркестър „Орфеус“ в НБУ и помага на млади български таланти да развият своята дарба в срещата с елитарното музикално изкуство.


Бароковите Коледни концерти с шедьоври на предкласиката от Бах, Хендел и Вивалди в изпълнение на Марио Хосен и оркестър “Орфеус” на НБУ ще бъдат, както следва на:

. 19 декември, четвъртък, 19:00 часа – Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив
. 21 декември, събота, 19:00 часа – Държавна опера, Варна
. 22 декември, неделя, 19:00 часа – Централен военен клуб, София

Концертите се осъществяват с помощта на Община Варна, КЦМ 2000 ЕАД – гр. Пловдив, Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет и под патронажа на генерал Симеон Симеонов – командващ Българската армия.
Автор: Петя Петкова
17.12.2013 г. 15:45
Посетено: 1656
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18317-barokovi-kontserti-na-prof-mario-hosen-i-akademichen-orkestar-orfeus-na-nbu