Музика

Танци Da Camera в Новогодишния музикален фестивал в изпълнение на Квартет "Еолина"

Творби от Кунау, Толар, Моцарт, Бетовен, Брамс, Виенявски, де Файя, Пиацола и др.

Танци Da Camera в Новогодишния музикален фестивал в изпълнение на Квартет "Еолина"


◊ СЪБИТИЕТО

Един от най-обичаните родни камерни състави Квартет „Еолина” ще представи празнична програма в рамките на Новогодишния музикален фестивал.

На 17 декември в зала 6 на НДК ще прозвучат творби от Кунау, Вивалди - Бах, Толар, Моцарт, Бетовен, Брамс, Виенявски, де Файя, Пиацола, Гардел, Големинов, Андонов, Джоплин, Мийо, Гершуин и Шостакович.

Концертът представлява „танцова разходка във времето и пространството, без претенции за изчерпателност, но със желание публиката да стане съпричастна на идеята да се „види” танца в музиката, т.е в творби, повлияни от него, но не предназначени за танцуване.


◊ КВАРТЕТ "ЕОЛИНА"

Създаден през 1969 от арфистката Весела Желева и пианиста Стефан Траянов, съставът включва арфа, флейта, виола и пиано/чембало. „Претърпял неизбежните превратности и перипетии през годините, този елитен състав успя да се съхрани и развие до най-високо художествено ниво и да утвърди своето изкуство като еталон за камерно музициране”, споделя проф. Васил Казанджиев. Квартетът специализира при проф. Карел Крафка от Академията за изкуства в Бърно (1973) и при проф. Жозеф Калве – изтъкнат френски цигулар и педагог в Париж (1975, 1977). Френският музикант дава много висока оценка на квартета и демонстрира качествата му на майсторските си класове.
 
Квартет „Еолина” е носител на златен медал и лауреатско звание от Х световен младежки фестивал в Берлин (1973), почетни дипломи от Министерството на културата на Франция, Международния музикален център в Анси – Франция и от Международния музикален фестивал „Пентели” в Атина, на националните награди „Сребърна лира” (1984) и „Златна лира” (1994) на Съюза на българските музикални и танцови дейци. За проекта „Съзвучия”, реализиран с певицата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, е удостоен с „Кристална лира” в раздел „Камерни ансамбли” (2002). Изнася над 1800 концерта в повече от 20 страни, тематични концертни цикли, участва редовно на национални и международни фестивали – „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, Фестивал на камерната музика – Пловдив, „Дни на камерната музика” – Добрич, „Зимни музикални вечери” – Пазарджик, международните фестивали в Болцано, Атина, Берлин, Краков, Люнебург, в Германия, Испания, Франция, Румъния, Полша, Словакия, Белгия и др. През 2002 година квартет „Еолина” участва на европейския фестивал за изкуства „Европалия” в Белгия. Свири с народните изпълнители Валя Балканска и Петър Янев, както и с Теодосий Спасов. По повод 30-годишнината на квартета музикантите реализират една необичайна идея – в момента на концерта публиката избира от списък с 30 произведения тези, които да прозвучат. Така по заявка на публиката се ражда дискът с название „30 квартетни години”, в който са включени най-харесваните от публиката творби. 
 
Квартетът регистрира аудио записи, няколко филма за различни телевизионни компании в България, Австрия, Кипър, Украйна, записи за звукозаписни фирми в България, Австрия, Полша, Италия, Германия, Унгария. Един от най-търсените им дискове е представен в Австрия, издаден в Гърция със записи, реализирани в България. Музиката в него е по клавирните импровизации с мелодичен романтичен привкус на монах от Атонския манастир под името Якобос Агиографос. Аранжиментите са дело на всички музиканти от квартет „Еолина”, като окончателният вид на импровизациите се формира в процеса на работа. Зададеният от монаха музикален стил е близък на италианска филмова музика.

Непосредственият, жив контакт с публиката, който квартетът налага като концертна практика продължава да привлича почитатели и до днес.
 


 
 
Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
16.12.2013 г. 15:13
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18307-tantsi-da-camera-v-novogodishniya-muzikalen-festival-v-izpalnenie-na-kvartet-eolina