Музика

Коледен концерт на Държавна опера Стара Загора

Богата празнична програма в Коледния концерт на 20 декември от 19 часа

◊ В ПРОГРАМАТА

Елегантна програма в Коледния си концерт Държавна опера Стара Загора ще представи на 20 декември от 19 часа. Музикалната разходка из известните по Коледните и Новогодишни празници „дестинации“ ще води диригентът Здравко Лазаров.

Разбира се, че още в самото начало оркестърът ще ни пренесе във Виена с „Трич-трач полка“ на Йохан Щраус. Тя е едно от музикалните изпълнения, без които не може да мине нито една новогодишна нощ. В концерта ще чуете още „Пицикато полка“ и „Египетски марш“ на Йохан Щраус, както и знаменитата увертюра към оперетата „Прилепът“. С тези музикални произведения в залата ще се пренесе немирният празничен дух на зареждаща с хубава енергия музика.

На 20 декември в Коледния концерт на Държавна опера Стара Загора ще чуете известни арии и дуети от операта „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах в изпълнение на солистите на Държавна опера Стара Загора Яница Нешева и Емилия Джурова, с които продължава магическото пътешествие в света на приказното, какъвто е и светът на идващите празници Коледа и Нова година.  Борис Тасков ще вдигне „Наздравица“ с ария от операта „Селска чест“ на Маскани, а Анна Дитри ще изпълни ария от оперетата „Перикола“ от Жак Офенбах. Ще се радваме и на специалното участие в концерта на младите и талантливи изпълнители Таня Иванова и Валентина Славова. Таня Иванова бе блестяща в ролята на Чо-Чо Сан в „Мадам Бътерфлай“ на Държавна опера Стара Загора този сезон. Валентина Славова е специализирала в Римската академия за изкуство и култура „Борис Христов” и музикалната академия „Санта Чечилия” - Рим.

В Коледния концерт са включени и две произведения на композитора Едвард Григ, когото наричат „Гласът на Норвегия“ – „Норвежка мелодия“ и „Първа среща“. През 2013 година светът отбеляза 170 години от рождението на Григ. На сцената на Държавна опера Стара Загора с музиката му ще се разходим из Севера и неговата сурова красота, която е вдъхновявала композитора. В писмата си той споделя, че след всяка разходка в планината, в която се оттегля да живее, се е чувствал зареден със сили, красота и живот. Всяко излизане сред природата му носи нова радост, за която не е подозирал, че съществува, а после облича това върховно чувство в ноти, раждайки поредната пиеса.

Ще се разходим и из предколедна Прага и ще усетим топлината на славянската душа със „Славянски танц“ №3 на Антонин Дворжак. Творейки своя цикъл „Славянски танци“ младият композитор е обръщал силно внимание на самобитния чешки фолклор, а и силно се интересувал  от песенното творчество на другите славянски народи.

„Лунен хор“ от „Веселите уиндзорки“ на Ото Николай ще води към финала на Коледния концерт. Обаятелната музика напоена с лирика, фантастика, хумор и грациозност са много характерни за тази опера на Ото Николай. Тя е принос в немското романтично оперно творчество - съчетавайки задълбочеността на немската опера с лекотата и непосредствената непринуденост на италианската. Ото Николай назовава своето произведение „комично-фантастична опера“ и влага подчертан комичен елемент в немското романтично оперно творчество.

Още музикални изненади и любими Коледни песни, хубаво настроение и споделено вълнение в тези дни и часове на очакване на неочакваното – ще намерите в Коледния концерт на Държавна опера Стара Загора! Заповядайте при нас на 20 декември от 19 часа! И се оставете Музиката да ви омагьоса, както само тя си знае – неусетно и красиво.
 

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
13.12.2013 г. 15:01
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18289-koleden-kontsert-na-darzhavna-opera-stara-zagora