Музика

Биг бендът на БНР с уникална премиера на "Порги и Бес"

Тримата най-добри български тромпетисти свирят по оригиналните ноти на Майлс Дейвис

Биг бендът на БНР с уникална премиера на "Порги и Бес"


◊ СЪБИТИЕТО

Биг бендът на БНР с уникална премиера на "Порги и Бес"

Концертът е част от Новогодишния музикален фестивал на НДК

Фрагменти от „Порги и Бес” в уникалния аранжимент на Гил Еванс ще бъдат представени за първи път в България на 12 декември от 19 часа в зала 3 на НДК. Вариантът на Гершуиновата опера е изсвирен по този новаторски начин от Майлс Дейвис през 1958 г. и по-късно става един от знаковите албуми на джаза въобще. 

Българската премиера ще направят Биг бендът на БНР и солист-тромпетистите Венцислав Благоев, Росен Захариев и Михаил Йосифов.

„Специално издирихме нотите от албума на Майлс Дейвис” – не скри вълнението си диригентът на Радио бенда Антони Дончев. По думите му „това е един знаменателен проект, който е премиерен не само за България”, защото вариантът на Гил Еванс не се изпълнява често.

Изборът на този репертоар не е случаен. Биг бендът на БНР под ръководството на маестро Дончев обогатява и надгражда половинвековната си история, успешно представяйки както традициите, така и най-новите тенденции в развитието на световния джаз.

Идеята тримата най-добри съвременни тромпетисти на България да солират партиите на Майлс Дейвис също е знак за творческо и изпълнителско самочувствие.

Вярваме, че ще повдигнем празничното настроение и ще задоволим и най-изтънчения музикален вкус – съобщават организаторите от  Новогодишния музикален фестивал на НДК.

Билетите са с цена 15 лв. и вече са в продажба на касите на НДК.


Автор:
Гергана Семерджиева, за Биг бенд на БНР
Публикация:
09.12.2013 г. 21:00
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18250-big-bendat-na-bnr-s-unikalna-premiera-na-porgi-i-bes