Музика

Скандинавски звезди за първи път в Русе

Хелге Кьекшус и Катарина Фрогнер Кокум с впечатляваща програма от творби на В. А. Моцарт, Рихард Щраус, Густав Малер

Скандинавски звезди за първи път в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Норвежкият световно признат пианист Хелге Кьекшус и шведското сопрано Катарина Фрогнер Кокум гостуват за първи път на русенска сцена.

На 30 ноември, от 19.00 часа в зала Филхармония изявените артисти заедно с Русенска филхармония ще поднесат на русенската публика впечатляваща програма от творби на В. А. Моцарт, Рихард Щраус, Густав Малер.

Ще бъде изпълнена виртуозната симфония №35 в D мажор К. 385, известна като „Симфония Хафнер” от Моцарт. Творбата е била поръчана от известната залцбургска фамилия Хафнер и първоначално не е стартирала живота си като симфония, а по-скоро като серенада. Предназначението на музиката е било за фон по време на церемонията по връчване на благородническата титла на Зигмунд Хафнер. Шест години по-късно Моцарт се връща към Серенадата Хафнер и я представя на концерт вече като симфония.

Творбата на Рихард Щраус „Утре” - 4 песни опус 27 са специален подарък за меломаните. Щраус написва песните по стихове на своя съвременник Джон Хенри Маккей и те са неговия подарък за съпругата му Паулине. Първоначално песните се изпълняват със съпровод на пиано, три години по-късно Щраус прави оркестрация за оркестър.

Катарина Фрогнер Кокум ще изпълни няколко песни от шведски композитори. Във втората част на концерта ще прозвучи Четвърта симфония на Густав Малер. На диригентския пулт ще застане Хелге Кьекшус.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Хелге Кьекшус (р. 1968) е смятан за един от най-талантливите и търсени норвежки музиканти. След участието му на Международния музикален фестивал в Берген, „Вашингтон пост” го определя като „пианистът, който е едно от най-впечатляващите открития на фестивала”, а L' Orient Le Jour (февруари 2005 г.) съобщава: "Хелге Кьекшус е пианист, без конкуренция".

Като солист Хелге Кьекшус е концертирал успешно с най-големите  скандинавски оркестри като Филхармонията на Осло, Бергенската филхармония, Норвежкия радио оркестър. Прави солистични концерти със Симфоничния оркестър на Санта Фе, САЩ,  Бернска филхармония, Швейцария, Санкт Петербургския държавен симфоничен оркестър в Русия. Работил е с диригенти като Пааво Берглунд, Осмо Венске, Дмитрий Китайенко, Александър Дмитриев и Янош Фюрст.

Хелге Кьекшус гостува със солови рецитали в САЩ, Германия, Полша, Дания, Швеция, Ливан, Япония, Южна Корея и из родната му Норвегия. Участвал е на десетки престижни музикални фестивали в Европа, САЩ, Азия. Изявява се активно като камерен музикант. Концертира в дуо с цигуларката Хенинг Крагеруд в продължение на 19 години – двамата гастролират в САЩ и Европа в най-престижните концертни зали, сред които Карнеги Хол, Кенеди Център, Вашингтон, Herbst Theatre Сан Франциско, Уимор хол, Дворецът Елмоу, Къщата на Бетовен в Бон. През декември 2003 г. Хелге Кьекшус акомпанира на Анджела Георгиу и Роберто Аланя по време на церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло. Хелге Кьекшус е носител на престижната награда „Григ” (1998). От 2009 Хелге Кьекшус е старши преподавател по пиано.

Хелге Кьекшус е специализирал при проф. Борис Берман в Йейлския университет (1995-97), където е получил магистърска диплома. Ученик е на професор Иржи Хлинка в Музикалната консерватория в Берген. През 1990 г. се дипломира в Норвежката държавна музикална академия, с възможно най-висока степен и е бил обучаван от такива именити пианисти като Йенс Харалд и Робърт Рифлинг.

Катарина Фрогнер Кокум (сопран) се радва на завидно внимание както у дома, така и в чужбина. В момента завършва бакалавърска и магистърска степен в Кралската музикална академия в Стокхолм, Швеция, Норвежката музикална академия, Академията за изкуствата - Осло, и IVAI (Международния институт за вокално майсторство), Ню Йорк.

Родом от Даларна, Швеция, тя прави своя дебют на 19-годишна възраст. Катарина Фрогнер Кокум е пяла в ролите на Розалинда от оперетата „Прилепът” на Щраус и Татяна в „Евгений Онегин" на Чайковски, принцеса Сикле от бароковата опера на Кавали „Орминдо”, участвала е в концерти с пианиста Хелге Кьекшус и лютиера  Ролф Лислеванд. През юни тази година ще участва в "Триптихът" на Пучини в Датската национална опера.

Катарина е солист и изпълнител на музика от разнообразни вокални стилове като опера, църковна и романтична музика. Тя е работила с редица изтъкнати музиканти и диригенти, участва в множество барокови концерти.

Катарина освен това е много активен организатор и певец-композитор, артистичен директор за Slemmestad Water Music Festival
.





Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
28.11.2013 г. 21:16
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18156-skandinavski-zvezdi-za-parvi-pat-v-ruse