Музика

"6 века органова музика в Италия" - органов концерт на Лоренцо Бонолди

В програмата произведения на Фрескобалди, Дзиполи, Моранди, Бонолди и др.

"6 века органова музика в Италия" - органов концерт на Лоренцо Бонолди


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 ноември 2013 г. от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна културната асоциация "Умбри – А Кончерто", Националният дворец на културата - София и Фестивален и конгресен център - Варна ще предложат на вниманието ви концерт на италианския Маестро Лоренцо Бонолди, органист в Театър „Ла Скала“ в Милано и асистент-органист в Миланската катедрала, изпълнен на прекрасния 6000-тръбен орган Шуке.

Заглавието на концерта е „6 века органова музика в Италия“ и на него ще чуете творби на Фрескобалди, Дзиполи, Моранди, отец Давиде от Бергамо, Боси, както и на самия Бонолди. Творбите на младия Маестро ще бъдат модерни импровизации и вариации върху оперни теми.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

Лоренцо Бонолди е роден през 1977 г. в Бодзоло, Ломбардия. Следва в Консерваторията в Милано, където се дипломира през 1998 г. по специалностите „Орган и органова композиция“, и „Пиано“. Носител на стипендия S.I.A.E. на Италианското сдружение на авторите и издателите, присъждана на най-добрите студенти от италианските консерватории, както и на множество награди и отличия в национални и международни конкурси. Бонолди посещава различни курсове за усъвършенстване, учи техника за органова импровизация и продължава обучението си по хармония и импровизация в Париж. През 2003 г. печели втора награда с органовата си композиция "Fantasy Fusion" на Националния конкурс за органова композиция "Роко Родио" в Кастелана Гроте (Бари). В допълнение към многобройните му концерти като солист и в сътрудничество с различни инструментални и вокални групи Бонолди е канен за член на журито в различни органови конкурси. От 2008 г. той официално е титулярен органист на Оперния театър „Ла Скала“. Особен интерес проявява към романтично-симфоничния и към съвременния органов репертоар и допринася за увеличаването на интереса към реставрацията на органи от този вид.

Концертът е част от събитията, които Варна предлага като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. и е под патронажа на Италианския културен институт в София, Фондация Перуджи Асизи 2019 и Клуб Варна 2019. Цените на билетите са 10 и 15 лв.


Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
25.11.2013 г. 23:18
Етикети:
музикаВарнаорганов концертИталиански културен институт
6 века органова музика в Италия
Лоренцо Бонолди
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18131-6-veka-organova-muzika-v-italiya-organov-kontsert-na-lorentso-bonoldi