Музика

Енио Мориконе - Моцарт на филмовата музика

Концертът на Маестрото е на 10 декември в зала „Арена Армеец“

Енио Мориконе - Моцарт на филмовата музика


◊ КОНЦЕРТЪТ

Концертът на Енио Мориконе със специалното участие на хора и оркестъра на „Класик ФМ Радио“ и музиканта Теодосий Спасов ще се състои на 10 декември 2013 г., в столичната зала “Арена Армеец” от 20:00 ч. Билети за концерта се продават в мрежата на “Tixgate”.


◊ МОЦАРТ НА ФИЛМОВАТА МУЗИКА

Не случайно за Енио Мориконе се използва определението Моцарт на филмовата музика. Наред с всички изключителни отличия и награди в творческия си път, гениалният творец има две особено значими постижения. Първото е огромният му принос за филмовата индустрия - над 470 саундтрака и признанието "Най-разпознаваем филмов композитор" на всички времена.

Второто - той е авторът на музикални шедьоври с нито един повторен звук! Буквално преди броени дни, Маестрото отбеляза 85-годишнината си, той смята обаче, че моментът да се оттегли от сцената все още е далеч.


◊ ДА СИ КОМПОЗИТОР НА 85 ГОДИНИ

Напълно отдаден на най-голямата любов в своя живот - музиката, италианският диригент е много прецизен в съблюдаването на дневния си режим - ставане в 4.00, лека закуска, разходка, спорт, а после работа, много работа.

В малкото свободни вечери си позволява партия шах с близки приятели, ако е у дома, в любимата Италия, когато е на турне често опонентите му са от ранга на Гари Каспаров, Браян Де Палма или професор Виктор Чучков. А попитан има ли съкровена мечта, отговорът на Маестрото е повече от очакван - мечтата му е да композира.


◊ КОЙ Е ЕНИО МОРИКОНЕ?

Енио Мориконе е роден в Рим на 10 ноември 1928 г., единствено дете на Либера и Марио Мориконе. Дълго време семейството му се издържа само от работата на баща му, който е тромпетист в поп оркестър. Доста по-късно Либера Ридолфи започва работа в малко текстилно предприятие.

Младият Мориконе израства в типична работническа среда, в атмосферата на изключителна дисциплинираност и отговорност. Започва да работи на 14-годишна възраст, за да помага на баща си, от тогава е и прозвището му “capretto” (чирак) на оркестъра.


◊ КАРИЕРА ВЪВ ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

Ерата "Енио Мориконе" започва в края на 50-те години на миналия век, когато младият римлянин завършва Консерваторията "Санта Чечилия" със специалност тромпет и поема по стъпките на баща си. Още тогава бъдещият Маестро се впечатлява от изкуството на кинематографията, а много по-късно ще сподели, че след войните филмовата индустрия в Италия бележи огромен просперитет.

С модния тласък на новия реализъм киното създава прекрасни продукции, но според Мориконе, с ужасна музика към тях. Младият автор иска да работи със знаменитите филмови режисьори, но очаква те да го потърсят, оценили вече неговата музика. Не се налага да чака дълго.

През 60-те започва най-плодотворният му период - пише музиката към 20 филма годишно! Клинт Истууд, Куентин Тарантино, Джузепе Торнаторе, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Марио Бава, Дарио Ардженто и разбира се, Серджо Леоне – режисьорът-съученик, с когото оставят незаличима диря на световния кинонебосклон –  са само малка част от творческите му тандеми.


◊ МУЗИТЕ НА ТВОРЕЦА

Клаудия Кардинале, Исабела Роселини, Анет Бенинг, Моника Белучи, Сузана Ригачи са част от дамите-музи за композитора и не е изненада за никого, че той често не се нуждае от детайли по сценария, достатъчно е една от прекрасните актриси да бъде част от екипа. Мария Травия обаче е Музата и най-голям коректив на Маестрото. На съпругата си римският автор посвещава наградата си "Оскар" за цялостно творчество през 2007 г., като твърди, че това е най-логичната постъпка и тя заслужава наградата не по-малко от него.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.11.2013 г. 14:10
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18120-enio-morikone-motsart-na-filmovata-muzika