Музика

Il Grosso Mogul - виртуозни концерти от Антонио Вивалди

Седми фестивал "Изкуството на барока"

Il Grosso Mogul - виртуозни концерти от Антонио Вивалди


◊ СЪБИТИЕТО

Il Grosso Mogul - виртуозни концерти от Антонио Вивалди

Седми фестивал "Изкуството на барока"

22 ноември 2013 г., петък, 19.30 часа
Национално музикално училище "Л. Пипков"
ул. "Оборище", № 17


Ансамбъл Les Ambassadeurs / Alexis Kossenko
в състав:
. Алекси Косенко – флейта, блокфлейта, диригент
. Зефира Вълова (соло [цигулка), Сесилия Кларес, Роже . Юниен Баласк – цигулка
. Димитр Олшевски – виола
. Мачей Лукашук – виолончело
. Матю Бутину – клавесин
и
. Хор към храм „Св. Седмочисленици“, Снежана Григорова – диригент

Антонио Вивалди (1678-1741)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Вдъхновено от Индийския Император, названието Il Grosso Mogul/ Il Gran Mogol илюстрира едно наскорошно вълнуващо откритие: загубен концерт за флейта от Вивалди, известен допреди 3 години само от каталозите с творби на автора. Концертът е открит в колекцията на шотландски аристократ, който, пътешествайки из Европа в ранния 18. век, среща Вивалди във Венеция и поръчва копия на някои от инструменталните концерти.

С мистериозната си бавна част, тази творба се нарежда сред най-интересните флейтови концерти. По избора на трудната за траверсото ре минорна тоналност се съди, че концертът е композиран за виртуоз, а не за някой от многобройните дилетанти, следващи модата на времето да свирят на флейта траверсо.

Изненадващо е, че концертът споделя същото заглавие с цигулков концерт в ре мажор, но няма никакъв общ музикален материал. Виртуозността на соловата цигулкова партия се извисява като алпийски връх сред равнините на бароковата цигулкова техника в 2 замайващи каденци. Бавната част, под формата на инструментален речитатив, е връзка с господстващия за времето жанр – операта.

Ре минорният концерт, посветен на Йохан Георг Пизендел – дрезденския концертмайстор, е в контраст сериозен и задълбочен. В него се откриват цитати от соната за цигулка и басо континуо от Йохан Пол Вестхов – друг цигулков виртуоз от края на 17. век.

Концертът за флаутино в сол мажор е една от най-популярните Вивалдиеви творби, може би не толкова заради зашеметяващата й виртуозност, но заради омагьосващата Сицилиана (2-ра част).

Във Венеция, по времето на Вивалди, не се е считало за богохулство внасянето на такива концерти в църквата. Напротив, Вивалди е представял незабравим спектакъл всеки път и дори има сведения, че публиката се е надпреварвала (често с побои и суматоха) за да влезе в църквата и чуе неговите изпълнения.

За да наподобим атмосферата, царила през 18. век, в програмата са включени 3 псалма за хор и струни, поверени на хор „ Св. Седмочисленици“.

В сърцето на програмата са инструменталните концерти, носещи сходно название Il Grosso Mogul и Il Gran Mogol. Първият с уникално екзотична цигулкова каденца, поверена на Зефира Вълова, а вторият - флейтов концерт, открит само преди 3 години и записан за Naïve от виртуозния Алекси Косенко. Още инструментални концерти и вокално-инструментални творби от Антонио Вивалди ще закрият Седмото издание на Фестивала, точно както тържествените меси във венецианската Ла Пиета.

***

Фестивалът „Изкуството на барока“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата

 
 
Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
22.11.2013 г. 13:34
Етикети:
Ансамбъл Les AmbassadeursАнтонио Вивалдифестивал Изкуството на Барока
Alexis Kossenko
виртуозни концерти от Антонио Вивалди
Il Grosso Mogul
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/18106-il-grosso-mogul-virtuozni-kontserti-ot-antonio-vivaldi