Музика

Авторски концерт на Христо Йоцов с Русенска филхармония

09 ноември, 19.00 часа, зала Филхармония - Русе

Авторски концерт на Христо Йоцов с Русенска филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

Авторски концерт на Христо Йоцов с Русенска филхармония

На 09 ноември (събота), от 19.00 часа в зала Филхармония

Солисти:
. Вълчан Вълчанов – обой
. Фарадж Акбаров – кларинет
. Надежда Йоцова – пиано

Диригент: Борислав Йоцов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Един от най-емблематичните оркестри в България несъмнено е Русенската филхармония, създадена още през 1948 г. В годините с филхармонията са работили именити музиканти като Дмитрий Шостакович, Франко Ферара, Карло-Мария Джулини, Катя Ричарели, Борис Белкин, Юрий Башмет и т.н.., както и световно признати диригенти от ранга на Курт Мазур, Карло Цеки, Евгени Светланов, Валери Гергиев и други.

На 09 ноември (събота), от 19.00 часа в зала Филхармония концертът на Русенската филхармония ще представи музиката на известния и обичан от всички наш музикант, джазмен, барабанист – Христо Йоцов, под диригентството на неговия брат Борислав Йоцов.

Ще прозвучат три инструментални концерта, като всеки един от тях е посветен на член от музикалната фамилия Йоцови. Христо създава първия концерт за обой в памет на баща си Георги Йоцов. Солист ще бъде Вълчан Вълчанов. Вторият концерт за кларинет, е посветен на брат му - Боби Йоцов, със солист талантливият Фарадж Акбаров. Програмата ще завърши с концерт за пиано “The Spirit of Jazz” (световна премиера), написан специално за очарователната дъщеря на Христо Йоцов – Надежда, именно тя и ще бъде солист на третата, последна част от големия концерт.

„Русе е едно от най-хубавите места за свирене”, казват братя Йоцови и това е една от причините да изберат именно Малката Виена, за да предложат на меломаните една незабравима вечер с неповторимата, светла и илюстративна музика на Христо Йоцов.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
06.11.2013 г. 13:06
Посетено:
1567
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17989-avtorski-kontsert-na-hristo-yotsov-s-rusenska-filharmoniya