Музика

Изключителен концерт на "I Solisti Veneti" в София

Специални гости за 85-годишния юбилей на Софийска филхармония

Изключителен концерт на "I Solisti Veneti" в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 октомври 2013 г. от 19:00 ч. в Зала „България” в София, под диригентската палка на Клаудио Шимоне, ще се състои изключителният концерт на "I Solisti Veneti" - най-известния италиански камерен оркестър в света.

Програмата включва избрани творби от Антонио Вивалди, Джовани Ботезини, Д. Б. Арбан, Антонино Паскули и Джузепе Верди.

Концертът, който се организира от Италианския културен институт съвместно със Софийската филхармония, е част от програмата на XIII Седмица на италианския език по света (12-22 октомври 2013 г.), и е под патронажа на Президента на Република Италия и на Посолството на Италия в България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОРКЕСТЪРА

"I Solisti Veneti", с диригент Клаудио Шимоне, имат в актива си 6000 концерта в над 80 държави, с програми, които спомагат разпространението на италианския музикален репертоар. Те свидетелстват за важното културно и художествено послание на Италия към света, с инструментален и интерпретативен колорит, който им позволява да установят уникални по рода си взаимоотношения с публиката от различните страни.

В резултат на една успешна традиция, "I Solisti Veneti" са носители на най-официалните признания на Италия, както и на важни световни музикални награди, потвърждавайки своята роля на посланици на музиката и музикалната култура на Италия по света.

Със своя репертоар от над 2000 заглавия, състоящ се от произведения от 17. век до музика, написана за самите тях през 2011 г., "I Solisti Veneti" продължават да бъдат носители на огромното културно наследство на италианската инструментална музика, която винаги е била една от най-хубавите визитни картички на Италия.


Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
21.10.2013 г. 16:21
Посетено:
1080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17875-izklyuchitelen-kontsert-na-i-solisti-veneti-v-sofiya