Музика

Концерт на Франсоа Лазаревич: 1000 години френски гайди

Седми фестивал "Изкуството на барока"

Концерт на Франсоа Лазаревич: 1000 години френски гайди


◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на Седмия фестивал "Изкуството на барока" на 16.10.2013 г., сряда, от 19.00 ч. в Аулата на Софийския университет се организира

концерт "1000 години френски гайди" с участието на Франсоа Лазаревич и Петьо Костадинов.


Гайдата не е привилегия само на българите! Не, следващият солист в програмата на Седмия фестивал "Изкуството на барока" няма да е облечен в шотландска поличка! Франсоа Лазаревич ще представи развитието на френските гайди от средновековието до наши дни със селекция от най-популярните мелодии от френския фолклор и ще опише с виртуозните си изпълнения как гайдата става привилегия на френските крале.

Българският гайдарджия Петьо Костадинов ще се присъедини на сцената, за да предизвика на дуел или да докаже силата на универсалния език на музиката.

С извънредния си талант да засвирва с лекота на всякакви духови традиционни инструменти, френският гайдар и флейтист ще представи на българската публика традиционната френска гайда-мюзет и репертоара й през вековете. Дали безпогрешното чувство за ритъм на мосю Лазаревич ще бъде провокирано от българските народни ритми...

В програмата: творби от Боамортие, Карубел, Адам де ла Ал и др.


Фестивалът „Изкуството на барока“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

 

 

Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
11.10.2013 г. 14:04
Етикети:
музикафестивалИзкуството на барока
Петьо Костадинов
Франсоа Лазаревич
концерт 1000 години френски гайди
Посетено:
1423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17805-kontsert-na-fransoa-lazarevich-1000-godini-frenski-gaydi