Музика

Концерт на Детския хор на БНР ще открие Дните на японската култура в България

Концерт "Япония в нашите сърца" - 9 октомври, 19 ч., зала "България", вход свободен

◊ СЪБИТИЕТО

Официалното откриване на XXIV Дни на японската култура ще постави Детския хор на БНР с концерт под наслов „Япония в нашите сърца“. Концертът ще се проведе в сряда, 9 октомври от 19 ч. в зала „България“.

Концертът „Япония в нашите сърца“ е замислен като своеобразен празник на японската култура и японо-българското приятелство. Под диригентството на академик Христо Недялков, детският хор ще изпълни песни от японски и български композитори. Някои от тях са по стихове на Нейно Величество императрицата на Япония Мичико и президента на Токайската образователна система професор Тацуро Мацумае, а други са по музика на академик Христо Недялков. Ще бъдат изпълнени и български песни с японски текстове.

Концертът се осъществява със съдействието на Асоциацията на българите, завършили Токайския университет.


◊ ДЕТСКИЯТ ХОР НА БНР И ДАЛЕЧНА ЯПОНИЯ

Детският хор на БНР е създаден през 1960 г. от Акад. Христо Недялков, негов дългогодишен главен диригент. В своята 53-годишна история Детският хор разнася славата на българското музикално и певческо изкуство в Европа и САЩ, в Япония, Мексико, Куба и Алжир, в Китай, Турция и много други страни. Хорът е носител на редица национални и международни награди. През 2002 г. хорът и неговият диригент получават почетното звание на Европейската комисия „Посланици на европейската култура”.

Историческо може да се нарече делото в далечна Япония на академик Христо Недялков, носител на императорския „Орден на Святото съкровище – Златни лъчи с розетка” и Детския хор. За първи път хорът концертира в Япония през далечната 1967 г. по покана на основателя и тогавашен президент на Токайския университет Проф. Шигейоши Мацумае. Оттогава досега хорът е гостувал 18 пъти в Япония, изнесъл е около 500 концерта в над 150 японски града.

***

Всички събития от програмата на
Дни на японската култура ще бъдат със свободен вход както в столицата, така и в Казанлък, Хасково, Русе, Павел баня, Павликени и с. Узунджово. Покани за концертите могат да се вземат предварително от касите на съответните зали.


Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и четвърта поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2013 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Alliants, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba, YAZAKI и Yokogawa България.

Автор: M3 Communications Group
08.10.2013 г. 21:24
Посетено: 1261
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17784-kontsert-na-detskiya-hor-na-bnr-shte-otkrie-dnite-na-yaponskata-kultura-v-balgariya