Музика

Концерт на лютниста Явор Генов с лютиерска изложба на Христо Георгиев

Седми фестивал "Изкуството на барока"

Концерт на лютниста Явор Генов с лютиерска изложба на Христо Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на лютниста Явор Генов с лютиерска изложба на Христо Георгиев

Седмият фестивал "Изкуството на барока" продължава с интересен концерт на 09 октомври 2013 г., сряда/ на лютниста Явор Генов и лютиерска изложба на старинни инструменти на лютиера Христо Георгиев

Първото издание на фестивала "Изкуството на барока" през 2007 г. представи изложба на струнни инструменти от казанлъшки лютиери. За седем години фестивалът се превърна в най-сериозната у нас сцена за автентична интерпретация на творби от изминалите музикални епохи на оригинални инструменти.

За да разшири познанията на професионалните музиканти и меломани, тази година лютиерът Христо Георгиев ще ни запознае с изработени от него инструменти по образци от 16. и 17. век. Реплики на цигулка Амати с оригинална барокова конструкция, виола да гамба, лютня, барокова китара и ренесансов виèл ще видите и чуете на 9 октомври в Евангелска методистка църква Др. Лонг от 19 ч.

Същата вечер и на същото място е рециталът на Явор Генов. Българският лютнист и китарист ще демонстрира два от господстващите стила през 17. век: phantasticus - това е най-свободния и неограничен метод за композиране, неограничен на практика от нищо, нито от словото, нито от мелодическа тема; той е създаден да изрази гения и да учи на скрития замисъл на хармонията, и находчивата композиция на хармоничните фрази и фуги в соловите токати от Капсбергер и танцувалния стил choraicus, илюстриран в алеманди, пасакалии и сарабанди от испанския композитор Санс.


Билети: Каса "Кантус фирмус" - зала "България", www.ticketsbg.com и пред залите, непосредствено преди концертите


Фестивалът „Изкуството на барока“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.



Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
06.10.2013 г. 17:57
Посетено:
1630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17772-kontsert-na-lyutnista-yavor-genov-s-lyutierska-izlozhba-na-hristo-georgiev