Музика

Концерт "Неапол през септември"

Проект на Сдружение "Музикални форми"

Концерт "Неапол през септември"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт "Неапол през септември"


Изпълнения на тенора Светослав Цанков и Маргарита Дамянова - пиано

23 септември, понеделник, 18.30 ч.
Национален музей „Земята и хората”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

„Неапол през септември” е проект на Сдружение „Музикални форми”. Това е концерт, който включва едни от най-красивите, мелодични и популярни италиански и неаполитански песни, изпълнени в чудесното партньорство на тенора Светослав Цанков и Маргарита Дамянова - пиано. Всъщност самата Маргарита по професия е певица, а по призвание е и пианистка. Взаимодействието между двамата музиканти ражда един много добре сработен дует, който все по-често ще чуваме и виждаме по българските сцени.

Гьоте възкликва в свои размисли: „Който е видял Неапол, не може да е тъжен!”

Певците, обичайно, не обичат да изразяват с думи онова, което преминава през сърцето и мислите им, когато музицират. Оставят пеенето „да говори” вместо тях. Опитах се да провокирам тенора Светослав Цанков и бях, разбира се, изкушена да споделя с вас това, което той мисли и чувства за Италия и нейната музика.

„... Италия е страната на добрата храна, добрия футбол, хубавото вино, както и на всички изкуства. Песента обаче събира всички тези елементи в едно и е универсалният посланик на Ботуша по целия свят. Почти няма човек, който да не знае мелодията поне на “O sole mio!”! Няма как да не стане дума за тази песен... написана е в Одеса. Ди Капуа е на турне в Русия и в Одеса вече страда за слънцето на Неапол..., пише “Che bella cosa na’jurnata e sole…” Как изобщо става това при италианците – както си стоят и изведнъж запяват?

... Стендал пише, че когато немецът почувства нещо, той не знае как да реагира и изпада в паника – здравият разум е безсилен пред неопределеността на чувствата. Италианецът преминава гладко от веселост към възторг и от тъга към страдание... пеейки. Всяко чувство, което започне да се изплъзва от разума, се превръща в песен. Така по бреговете на Неаполитанския залив се раждат вечни прекрасни весели и тъжни мелодии, безкрайни серенади, разказващи за любов, смърт, раздяла...
 
Стилът на неаполитанската песен става любим на много италиански композитори, които пишат и преработват музиката на тази гранична земя с население, чиито корени трудно се определят. Елини, араби и пирати от всички националности са акостирали по бреговете на града под Везувий и са владели, грабили, любили и пяли...”.

Сдружение "Музикални форми" отново предизвиква сетивата ви! Това е концерт, който ще ви преведе из тесните улички на Капри, Позитано и Соренто, ще ви погъделичка с изкусителния аромат на вино, лимони и билки!


Концертът ще се състои на 23 септември, понеделник, в Националния музей „Земята и хората” и е с начален час 18.30 ч. Билети могат да бъдат закупени на касата на музея в деня на концерта и ще бъдат на цена от 7 лв.

Автор:
Евелина Кръстева
Публикация:
18.09.2013 г. 17:33
Етикети:
Сдружение Музикални формимузикаКонцерт
итаианска музика
Маргарита Дамянова
Светослав Цанков
Неапол през септември
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17627-kontsert-neapol-prez-septemvri