Музика

Барабанистката Бояна Траянова, метъл китаристката Нели Димитрова и приятели с джем сешън в София

24 август, 20 часа, Студио 5

Барабанистката Бояна Траянова,  метъл китаристката Нели Димитрова и приятели с джем сешън в София


◊ СЪБИТИЕТО

Барабанистката от Ню Орлиънс – Бояна, и метъл китаристката от Лондон – Нели, правят джем сешън с приятели

На 24 август (събота) в Студио 5 от 20 часа
Вход 7 лева / за ученици и студенти 5 лв.

Трудно или лесно се създават приятелства сред джазмените? Основното е – да улавят ритъма на другия, да си подават, да се разбират с очи, да се чувстват. Колко му е. Особено когато става въпрос за музика.

Бояна, Нели, Рентън и двамата Митковци – Гидишки и Горчаков, не се познаваха помежду си. Всъщност, не ги знаеше Бояна, а иначе Нели с Рентън – идват от Лондон, и Митковците – свирят в групата Old Gold Band. В центъра стои старшията, доайенът Генчо Въртовски, който подаде имената, защото ги следи творчески.      


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Бояна Траянова е барабанистка, а те знаем, се броят на пръсти в света. От деветгодишна живее и се учи в Ню Орлиънс. А в люлката на джаза, в града на Луис Армстронг, Уинтън Марсалис, Луи Прима, какъв да се пръкнеш, освен музикант? Тя е от най-търсените там. Редовен участник е в известния New Orleans Jazz Festival, както и във фестивала Марди Гра, прочути с парадите си, с диксиленда, в който свири.

Участва в дамската формация "Geynielle Neville & New Orleans Ladys", подготвят се за първия си албум. На Фестивала в Банско пристигна с триото си Блекаут. Представиха се изцяло с авторската музика на китариста им Ед Барет (готвили се бяха близо две години). Поднесоха и изненада – на сцената се качиха тромпетистите Генчо Въртовски и Мишо Йосифов, Наско Хаджиев на саксофона и настъпи импровизация по американо-български модел.
  
Нели Димитрова и Рентън Харпър са професионални китаристи, идват от Лондон. Работят с най-различни групи в музикалната столица на Европа. Рентън има репутация на студиен акустичен китарист, а главният му проект хард рок трибют е с групата "All Guns No Roses".
Нели е търсена китаристка от музикалните среди в Лондон. В момента най-важна за кариерата й е прогресив метъл групата Iota, с която през септември започват запис на първият си албум.

Димитър Горчаков е завършил джаз пиано в НМА „Панчо Владигеров“ и майсторския клас на Милчо Левиев. Освен че има много награди от конкурси, свири с групите "Train Station", "Old Gold Band", участвал е в джаз фестивалите в Банско и Ниш. Обича да импровизира с музиканти и го прави в Studio 5, Maze, Тънка червена линия, Sofia Live Club, DaDa Bar, Tea House.

Митко Гидишки също е от известните. Освен че свири на контрабас и китара, композира и аранжира. Може да го видите в Динамит брас бенд, в "Old Gold Band", на джаз фестивалите в Банско, Русе, Ниш, Турция, Сопот с Васко Петров или Йълдъз Ибрахимова.


Автор:
A. Манолева
Публикация:
22.08.2013 г. 16:25
Етикети:
Jam SessionмузикаСтудио 5Димитър ГорчаковНели Димитрова
Митко Гидишки
Рентън Харпър
Бояна Траянова
Посетено:
1391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17498-barabanistkata-boyana-trayanova-metal-kitaristkata-neli-dimitrova-i-priyateli-s-dzhem-seshan-v-sofiya