Музика

Лятна музикална академия 2013

Майсторски класове на: Милчо Левиев - САЩ, Франциско Мела - САЩ, Вики Алмазиду - Гърция, Петър Славов – България / САЩ

Лятна музикална академия 2013


◊ СЪБИТИЕТО

За пета поредна година НБУ организира Лятната музикална академия, насочена към джаза, поп музиката и класиката, към импровизацията и интерпретацията и към изпълнителското майсторство.

Лятната музикална академия към Нов български университет е основана през 2009 г. с идеята да предлага летен семестър като времева алтернатива и неин основен приоритет е въвеждането на интензивно обучение от преподаватели с международен опит и популярност, в дисциплини и актуална тематика, незалегнали или по-слабо застъпени в основната програма за обучение по музика.

През 2013 Лятната музикална академия обединява Майсторските класове на легендата в джаза - Милчо Левиев – САЩ, пианист и композитор, на един от най-търсените световни джаз музиканти - Франциско Мела - САЩ, барабанист на Куинси Джоунс, Джо Ловано, Маккой Тайнър, Джон Скофийлд и др., класът на изключителния контрабасист и композитор Петър Славов - България / САЩ, който покорява световните подиуми с музиканти като Джо Ловано, Куинси Джоунс, Данило Перез и др. и класът на признатата по международните сцени джаз певица и вокален педагог Вики Алмазиду – Гърция.

Един от основните приоритети на Академията е менажирането през годината на най-добрите млади музиканти след тяхното участие в Майсторските класове. В сътрудничество с най-добрите джаз клубове в София, с международни джаз фестивали, с партньори в Чехия, Гърция и други страни се реализират редица престижни участия.

Завършилите участници от Майсторските класове получават Сертификат от Нов български университет.

Към Нов български университет е учреден и Фонд „Милчо Левиев & Вики Алмазиду”, който подпомага и стимулира младите изпълнители в Лятната музикална академия в тяхното обучение и професионално развитие, чрез отпускане на ежегодни годишни стипендии и частично покриване разходи за участие на изявените студенти. Най-добрите участници от Майсторските класове на Лятната музикална академия 2013 ще получат и годишни стипендии от Фонда.


◊ ПРОГРАМАТА

• Майсторски клас “Аранжиране и импровизация в джаз ансамбли” на Милчо Левиев – пиано, САЩ - за джаз и класически музиканти
2-12 септември 2013, Аула, Нов български университет

• Майсторски клас “Нови тенденции в съвременния джаз” на Франциско Мела - перкусии, САЩ - за всички видове инструменти
3-12 септември 2013, Зала Университетски театър, Нов български университет

• Майсторски клас “Импровизация, Пърформанс, Диалог” на Петър Славов – контрабас, България / САЩ - за всички видове инструменти
3-12 септември 2013, Аула, Нов български университет

• Майсторски клас “Изкуството да пеем” на Вики Алмазиду - вокал, Гърция - поп и джаз пеене, етно-джаз, уърлд мюзик
2-12 септември 2013, зала 501, Корпус I, Нов български университет



. Повече информация и регистрация за участие: http://sma-nbu.com


Автор:
НБУ
Публикация:
15.08.2013 г. 12:27
Етикети:
Посетено:
1892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17477-lyatna-muzikalna-akademiya-2013