Музика

Варна - последна спирка в турнето на виртуозния флейтист и саксофонист Хорхе Пардо

Музикант номер 1 на Европа идва на 20 август, за да представи проекта си "Huellas", заедно с китариста Хосеми Кармона и Бандолеро

 Варна - последна спирка в турнето на виртуозния флейтист и саксофонист Хорхе Пардо


◊ СЪБИТИЕТО

Посолство на Испания и Джаз Плюс представят:

Хорхе Пардо в Летния театър на Варна на 20 август

Свирил дълги години в групата на Пако де Лусия, работил с имена като Чък Къриа, Камарон де ла Исла и Чано Домингес, Хорхе Пардо днес е не само всепризнат виртуоз на флейтата и саксофона в Испания, но с връчването на наградата “Най-добър джаз музикант на Европа” в Париж в края на миналата година, и в цяла Европа. “Аз се радвам ежедневно, че мога да правя онова, което искам и ме удовлетворява. Но да получиш признанието, което аз получих, е повече от хубаво, пък и хората гледат с различно око на теб...”, споделя самият той.

Хорхе Пардо ще гостува за втори път в България, но за първи път ще свири във Варна  и то като лидер (при първото си гостуване през 1996 г. той е част от секстета на Пако де Лусия). Испанският артист ще представи своя проект "Huellas" ("Следи") в компанията на невероятния фламенко китарист Хосеми Кармона (Ketama, Barberia del Sur) и талантливия перкусионист Бандолеро. През юли  музикантът бе звездата на големите фестивали Етносур в Хаен и Ел Грек в Барселона, където за първи път свири своя нов проект с оркестър от 100 души зад гърба си. Освен това той е гост на почти всички големи музикали форуми в Испания и Европа. Концертът му във Варна на 20 август в Летния театър бележи край на дългото му турне в  Европа - Литва, Норвегия, Словакия, Чехия, Полша.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХОРХЕ ПАРДО И ПРОЕКТА "HUELLAS'

Хорхе Пардо започва да се занимава с музика от съвсем ранна възраст, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия, като остава дълги години част от неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios и така участва в създалото се течение Jovenes Flamencos. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото и се превръщат в неразделна част от съвременния  му инструментариум. Хорхе Пардо неизменно присъства в много от филмите на забележителния режисьор Карлос Саура като Фламенко и Иберия, където се разкрива по непостижимо естетски начин лицето на съвременното фламенко-изкуство.

Най-новият му албум "Huellas" ("Следи") е запечатал ретроспективно траекторията на неговото изкуство до момента. В албума участват като гост-музиканти над 50 артиста от света на джаза и фламенкото - забележителни аристи като Хавиер Колина, Карелс Бенавент, Хосеми Кармона, но също така и много млади музиканти. С натрупан огромен опит от свирене в клубове, театри и концертни зали, музикантът оформя своя неповторим стил и специфично звучене, опирайки се на своята интуиция и безспорен талант. В албума се виждат отчетливо джаз и фламенко отпечатъците, с поглед отвън навътре към това синкретично изкуство и обратно. Тук се усеща силно фламенко чувство, поднесено от джаз музиканти, една отдавнашна среща, в която сякаш се разпалват стари спомени. Музика без време и място, с дълбочина и свежо звучене и трудно устоим ритъм.

Именно с тази възпламеняваща програма от "Huellas" ще имаме възможност да видим Хорхе Пардо на 20 август от 21:00 ч. в Летния театър във Варна. Той ще омагьоса своите почитатели в компанията на едни от най-добрите музиканти на Испания - китариста Хосеми Кармона и перкусиониста Бандолеро.


Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания.

Билетите за концерта на Хорхе Пардо са на цени от 15 до 25 лв. и са в продажба на касите на Летния театър и ДКС - Варна, в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg.


Автор:
Джаз Плюс
Публикация:
11.08.2013 г. 16:08
Етикети:
СледиджазмузикаВарнаконцертДжаз Плюс
Бандолеро
Хосеми Кармона
Huellas
Хорхе Пардо
Посетено:
1497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17463-varna-posledna-spirka-v-turneto-na-virtuozniya-fleytist-i-saksofonist-horhe-pardo