Музика

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази в Сливен

Произведения от Росини, Владигеров, Менделсон, Григ, Брамс. Диригент Мартин Пантелеев

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази в Сливен

Настоящата година - юбилейна за създаването на Симфоничния оркестър в Сливен (диригент маестро Димитър Караминков), бе наситена с интересни концертни прояви в изпълнение на сливенските музиканти и гостуващи звезди от родната и международна оперна сцена. 80-годишнината от съществуването на културния институт бе почетена неотдавна с респектиращ концерт, с участието на именити солисти, много от които са наченали професионалния си път в града под Сините скали, за да славят града ни и България по световните сцени. Те представиха изкуството си, съвместно с оркестъра, наскоро и при откриването на културните празници „Сливенски огньове - 2013”.
            
Закриването на творческия музикален сезон 2012-2013 година събира сега в концертната зала на Научно-техническите съюзи ценителите на изкуството на Веско Пантелеев-Ешкенази, който ще развълнува и сливенци с цигулковото си майсторство. Събитието е на 24 юни от 18 часа, под диригентската палка на неговия брат – маестро Мартин Пантелеев.
            

◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Цигуларят, получил солидно образование в Българската консерватория и в Лондон (майсторски клас), гради от повече от десетилетие професионалната си кариера в Нидерландия (в Кралския симфоничен оркестър в Амстердам, като първи концертмайстор). Заради професионализма и умението да изтръгва завладяващи тонове от цигулката, изкуството му е сравнявано с това на Орфей, като повод за алюзията с древния музикант е и нерадата съдба на Веско Ешкенази, изгубил рано спътницата си в живота и съпруга (изтъкнат педагог от Консерваторията, която подкрепя началните стъпки в изкуството и музикалното му обучение в чужбина).
          
Именитият музикант ще солира и заедно със Симфоничния оркестър  ще поднесат на сливенци съпреживяването на известните: „Песен” от „Българска сюита за цигулка и оркестър” от Панчо Владигеров, Сюита № 1 из „Пер Гинт” на Едвард Григ, Въведение към второ действие на „Кармен” от Жорж Бизе и „Унгарски танц № 5” от Йоханес Брамс. Ще бъдат изпълнени още „Крадливата сврака” (увертюра) от Джоакино Росини, Концерт за цигулка в ми минор от Феликс Менделсон и др.
            
Партнирането на двамата братя Пантелееви и интерпретацията на творбите в програмата е интересен  за преживяване и наблюдение психологически и творчески феномен за съгражданите ни. Той предоставя възможности за докосване до стила, естетическите търсения и изпълнителското майсторство на двама творци – (всеки в сферата си) - от висока европейска класа.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.06.2013 г. 13:28
Посетено:
1629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17296-kontsert-na-vesko-panteleev-eshkenazi-v-sliven