Музика

Вокален рецитал "Viva Verdi!" - Грациела Вълчева-Фиеро и Венециела Найденова

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Вокален рецитал "Viva Verdi!" - Грациела Вълчева-Фиеро и Венециела Найденова


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.


„Годишнини”

Вокален рецитал
Viva Verdi!

Грациела Вълчева-Фиеро

мецосопран   
Венециела Найденова
пиано

23 юни, 19 часа,
зала 9 на НДК


В програмата: произведения от Джузепе Верди (1813-1901), Винченцо Белини (1801-1835), Гаетано Доницети (1797-1848), Джоакино Росини (1792-1868)


На 200-годишнината на Верди дуото Грациела Вълчева-Фиеро (мецосопран) и Венециела Найденова (пиано) посвети новата си концертна програма "Viva Verdi!", записана и издадена от швейцарската фирма "Doron" (представянето на диска ще бъде преди концерта от 18 ч.). Заглавието има двоен смисъл, тъй като през XIX век името на Джузепе Верди става девиз на италианските патриоти, които пишат по стените лозунга " Viva Vittorio Emanuele Re D'Italia".

Програмата включва най-добрите пиеси от албума "Composizioni di camera per canto e pianoforte" (Камерни композиции за глас и пиано) на големия италиански композитор, както и известни песни на Белини, Росини и Доницети (записани за първи път за нисък женски глас). Очертани са различните композиционни техники във вокалната музика на Верди и връзките й с голямата италианска традиция на неговите предшественици.

Концертът включва също кратки клавирни пиеси, някои от които (Верди и Белини) са записани за първи път след неотдавнашното им публикуване (напр. две пиеси на Верди, публикувани през 2002 година).


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Грациела Вълчева-Фиеро. Родена е във Варна, където завършва Музикалното училище „Добри Христов” в класа на Златка Кунчева и веднага след това Държавната музикална академия в София в класа на Рени Пенкова. Специализира в Римската академия „Борис Христов” с Никола Гюзелев, както и във Висшето училище за музика в Лозана, Швейцария. Лауреат е на конкурса „Откритието на Гюзелев” на предаването „Всяка неделя”, на Международния конкурс за чуждестранни изпълнители на Европейския институт по разпространение на италианско изкуство и култура във Флоренция, на „Джузепе ди Стефано” - Италия, на „Франциско Виняс” - Испания, както и на престижната награда на Фондация „Ленардс” – Швейцария и тази на Швейцарския клуб на вагнеровите почитатели и вагнеровия фестивал в Байройт – Германия.

На 23 години дебютира в ролята на Орловски („Прилепът”) в грандиозната продукция на Пламен Карталов в НДК. По същото време дебютира и на варненска сцена в ролята на Азучена („Трубадур”). Между 1995-1997 е солистка на трупата на ДМТ „Стефан Македонски”, като същевременно гастролира във Варненската, Пловдивската и Софийската опери.

От 1997 година живее и работи в Швейцария. Гостува като солист в Италия, Франция, Австрия, Португалия, Канада, САЩ и Япония. Творческия й път я отвежда до сътрудничество с изтъкнати диригенти като Бруно Кампанела, Евелино Пиду, Армин Джордан, Петер Мааг, Йост Мейер, Юри Белохлавек и Джонатан Дарлингтон.
Репертоарът на певицата включва роли от бароковата епоха до ХХ век като Октавия (Монтеверди), Орфей (Глук), Танкреди и Изабела (Росини), Азучена и Улрика (Верди), Кармен (Бизе) и Лукреция (Бритън).

Освен в операта, Грациела Вълчева-Фиеро често е канена да участвува в камерни концерти, рецитали и оратории.

Венециела Найденова. Mузикант от български произход, живеещ в Швейцария, със солидно музикално образование (след Музикалното училище "Добри Христов", Варна, Венециела Найденова завършва музикознание в Държавната музикална академия в София и Музикална култура (солфеж, хармония, полифония и оркестрация) във Висшето училище за музика в Женева в Швейцария с държавна награда). Днес Венециела Найденова e член на Съюза на швейцарските музиканти като музиковед, композитор, пианист и диригент.
Нейните разностранни интереси и таланти я водят в различни проекти. Интересува се от живия спектакъл и по-специално, от музикалния театър. Специализира оперна драматургия и работи над голямо изследване върху музикалния театър на XX век във Фрибургския университет. Освен музиковедски изследвания, Венециела Найденова пише текстове, сценарии и адаптации, а също и музика. В нейния каталог има композиции за глас и инструмент соло, камерна музика, хорови и оркестрови пиеси, аранжименти, транскрипции и оркестрации.

От 1991 година, Венециела Найденова е преподавател по пиано в консерваторията на Нюшател. Като пианист, Венециела Найденова си е извоювала репутация на добър акомпанятор и участвува в различни камерни и вокални концерти. Освен това, Венециела Найденова има активна концерна дейност като диригент.




Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
22.06.2013 г. 23:13
Посетено:
2154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17287-vokalen-retsital-viva-verdi-gratsiela-valcheva-fiero-i-venetsiela-naydenova