Музика

Опера за деца на открито в Западен парк

Проектът "Класически бивалици" се възражда по време на Фестивал за изкуство в публично пространство "Западен парк"

Опера за деца на открито в Западен парк


◊ СЪБИТИЕТО

Адаптираната опера за деца „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт ще се представи в рамките на Фестивал за изкуство в публично пространство „Западен парк” на 23 юни (неделя) в София от 17:30 ч. Операта е част от проекта „Класически бивалици“, който цели да представи на малките и непораснали деца известни класически произведения по интересен и достъпен начин.

„Благодарение на съдействието на партньорите ни от фондация "Кредо Бонум" и Столична община, и интереса към адаптираните класически произведения, проектът „Класически бивалици“ се превръща в дългосрочен,“ заяви диригентът Георги Патриков. „И тази година, заедно с екипа от оркестър Moz-Art сме подготвили забавни и мелодични произведения, които да накарат публиката да се усмихне. Продължаваме да работим в посока запознаване на масовата аудитория с неостаряващи класически произведения.“


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът „Класически бивалици“ се реализира от 2012 година в отворени и затворени пространства, като е номиниран за престижните награди „Кристална лира“. Трите представления от изминалата година са забавлявали над 1 000 деца и техните родители.

Тази година като част от програмата на Фестивал за изкуство в публично пространство „Западен парк”, организаторите от Green Deal, са подготвили нови елементи в представлението. За децата е предвидена и специална работилница, на която  ще могат да покажат умения си. Тя ще се проведе от 17 до 19 ч. в близост до сцената в Западен парк.

Времетраенето на операта „Бастиен и Бастиена“  също е съобразено с интереса на най-малките - продължителността й е не повече от един час. Солистите ще пеят изцяло на български език, а организаторите обещават, че комичните ситуации в „Бастиен и Бастиена“ ще са интересни както за деца, така и за възрастни. По време на спектакъла ще вземат участие над 12 музиканти, сред които диригентът Георги Патриков и оперните певци Неда Атанасова и Илия Илиев.

   
Инициативата е част от проект: „Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк”, по договор BG161PO001/1.1-10/2010 със Столична община, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Фестивалът „Западен парк” подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска културна столица.


Автор: Анна Николова
22.06.2013 г. 13:13
Посетено: 1021
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17282-opera-za-detsa-na-otkrito-v-zapaden-park