Музика

"Заедно в магията на песента и танца" - концерт в Стара Загора

Български, полски, руски, турски, цигански, унгарски, гръцки, бразилски песни и танци

"Заедно в магията на песента и танца" - концерт в Стара Загора


◊ ПОКАНА


Заповядайте на 21 юни от 19,00 ч. в Държавна опера Стара Загора на концерта ни!

„Заедно в магията на песента и танца“

Неправителствена организация „Клуб на етническите общности“ е създадена през 2004 година. Десетки са добрите и полезни мероприятия, които клубът реализира за тези години. Това сдружение е единствената официално регистрирана организация в България, която обединява представители на различните етноси, живеещи в страната ни. Прекрасната ни Родина става все по-привлекателно и добро място за живеене за хора от най-различни краища на земното кълбо. И днес ние вече нямаме друга алтернатива, освен взаимно да се  опознаваме, да търсим начин за добро съвместно съжителство, уважение и толерантност.

Представянето на автентичните танци и песни, изпълнени на родните езици на членовете на Клуба на етническите общности, дава възможност на хората да се докоснат до музикалното разнообразие на различните култури. Талантливите ни младежи ще убедят публиката, че за тях няма етнически бариери: те ще танцуват и пеят полски, руски, турски, цигански, унгарски, гръцки, бразилски песни и танци.

Заповядайте!
Вход свободен!


◊ В ПРОГРАМАТА

Концертната програма на 21 юни ще започне с поздрав от Родопите, съставен от народни песни, които ще бъдат изпълнени без музикален съпровод от певицата Кера Станкова.

Народната певица Кера Станкова е започнала да се изявява като певица още на 15 години. Тя е била солистка на фолклорен клуб в Кърджали. Основателка е на фолклорните групи в Подкова и Момчилград. Нейните медали и грамоти са: от Националния фолклорен събор в Рожен, от събора на народното творчество ”Китна Тракия пее и танцува”, от надпяването в Златоград ”Родопите и Космосът”, от Националния събор в Копривщица и други. За приноса й в Националното тракийско движение Кера Станкова е наградена със златен медал „Капитан Петко войвода”.

Турският етнос ще бъде представен с динамичните и красиви танци и песни в изпълнение на артисти от Момчилград.

Руски етнос: Преди няколко дни, на 12 юни, Руската Федерация отбеляза националния си празник „Ден на Русия“. По този повод, наред с добрите пожелания от името на председателката на „Руски клуб – Стара Загора“ Ирина Минева руските ни съграждани ще бъдат поздравени с известната руска народна песен „Играй, гармонь“ в изпълнението на млада участничка, която представя руската песен в различни юношески фестивали в България още от ранната си възраст. 
Съвременната руска естрада ще бъде представена от певица, която  е родена в Русия, израснала в България, носителка е на титла Мис Загора, живяла и работила като естрадна певица в Гърция.

Арменският етнос ще бъде представен от две млади певици от Пловдив от Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган”.

Виржиния Вичева е носител на награди от международни и национални фестивали и конкурси в България. Последните две са през 2012 г. - поощрителна награда от най-престижния международен конкурс „Сребърна Янтра”; и трето място в конкурса „Дъга над Клептуза”.

Музикалната биография на Таки Мелконян започва от началното училище, когато започва да пее във вокалната група на арменското училище. Четири години пее в представителния пловдивски хор „Детска китка” и седем години в девическа хорова формация „Евмолпея”, с които има много изяви в чужбина на фестивали и конкурси. От 10 години е солист и беквокал на Вокално-инструментален състав „Еребуни” към „Парекордзаган” клон Пловдив.

Полският етнос ще бъде представен от български танцов състав „Загорци“ с два полски танца: Полонез и Краковяк, и от българска певица, която ще изпее популярна полска песен.
 
Унгарски етнос: Разбира се, че оперетите на Имре Калман са визитната картичка на Унгария навсякъде по света. Млади и талантливи български оперни певци ще изпълнят дуета на Бони и Щаси от оперетата  „Царицата на чардаша“.

Публиката ще бъде напълно удовлетворена от музикалния калейдоскоп от няколко популярни песни - гръцката „Апалактика апосена“, бразилската „Insensatez“ под музикален съпровод на китара и еврейската - „Евкалиптова гора“.

Много добро впечатление ще направят на зрителите талантливите младежи от турски и ромски произход: с гласовите си данни, с инструменталното си изпълнение на пиано и тромпет, с ромската танцова феерия.
 
И е съвсем естествено, празничната програма да завърши с песента за нашата страна, за нашата България - „Моя страна, моя България“.
 
През годините на своето сътрудничество членовете на Клуба на етническите общности са научили много нови, интересни неща за културните традиции и обичаите на различните етноси. Те с интерес и желание се запознават и разучават песните и танците един на друг.


Благодарим на Община Стара Загора и лично на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, и на заместник-кмета Иванка Сотирова, за съдействието за реализацията на концерта и добрата съвместна работа!Автор: Клуб на етносите – Стара Загора
19.06.2013 г. 15:44
Посетено: 1841
Етикети: танци, песни, Община Стара Загора, концерт, народности, етноси, Клуб на етносите – Стара Загора
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17268-zaedno-v-magiyata-na-pesenta-i-tantsa-kontsert-v-stara-zagora