Музика

Дино Салуци и Аня Лехнер - световна премиера в София

Джаз Плюс представя

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

1 март 2006 г. от 20.00 ч.
София, зала България


◊ СЪБИТИЕТО

Със световна премиера започва една изключително силна серия концерти за любителите на изтънчената музика в България, в която “Джаз Плюс” ще представят чакани с нетърпение световно известни имена, в отделни концерти или в рамките на Втория фестивал “Джаз Плюс”.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Дино Салуци е считан за най-великия жив изпълнител и композитор на бандонеон – инструментът-символ на аржентинското танго. С професионална история от повече от половин век, Дино Салуци има неоценим принос към обогатяването на музикалната форма на тангото заради предпочитанието си към работата с артисти, изразяващи се в други стилове, като джаз и класическа музика. Салуци е работил и записвал с едни от най-големите имена на съвременната музика, сред които Чарли Хейдън, Енрико Рава и Ал Ди Меола. От 1979 г. записва за най-голямото издателство за съвременна музика – ECM. Дискографията му се състои от над 30 албума.

Аня Лехнер (виолончело) е член и съосновател на струнен квартет “Розамунде” и също записващ артист на ECM. Въпреки че е класически музикант, Аня Лехнер отдавна изучава различни музикални култури и участва в проекти, в които импровизацията заема важно място. Интересът й към новото танго (tango nuevo) довежда до съвместен запис на квартет “Розамунде” с Дино Салуци – албумът “Kultrum”, изключително високо оценен и от публиката, и от критиката.

Дино Салуци и квартет “Розамунде” изнасят съвместни концерти от повече от 10 години. За един техен концерт музикалният критик Ричард Кук пише в “Jazz Review”: “Най-близо до съвършенството, в сравнение с която и да е друга музика…” Успоредно с това Дино Салуци и Аня Лехнер изнасят концерти и като дует. През 2006 г. двамата започват работа по записването на свой нов албум, като същевременно ще представят новата си програма на живо. София е мястото, където тази нова програма ще има своята световна премиера, след което дуото тръгва на европейско турне.


◊ ПОВЕЧЕ

Детайлни биографии и дискографии на артистите, семпли за прослушване и фотографии за пресата може да се намерят на адрес http://jazz-plus.net.

Билетите за този и следващите концерти на “Джаз Плюс” ще се предлагат от системата за електронна продажба на билети “Ивентим" – в Интернет на адрес http://eventim.bg, в магазин Дюкян Меломан (http://meloman-bg.com) и в близо 50 боксофиса в София и страната (адресите за продажба на билети са публикувани на интернет страниците на “Ивентим” и “Джаз Плюс”).

Актуална информация за всички предстоящи събития ще бъде публикувана на уебсайта на организаторите (http://jazz-plus.net) и на уебсайта на фестивала (http://jazzplusfest.com).

Допълнителна информация и заявки за прес-материали, контакти и интервюта:

. Людмил Фотев 0898401036; l.fotev@jazz-plus.net
. Виктор Лилов 0887456731; v.lilov@jazz-plus.net

Автор:
Джаз +
Публикация:
07.02.2006 г. 11:17
Посетено:
743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/1726-dino-salutsi-i-anya-lehner-svetovna-premiera-v-sofiya