Музика

"Майстори на камерната музика" - "Инок Ардън" в изпълнение на Павлина Доковска и Валентин Ганев

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

"Майстори на камерната музика" - "Инок Ардън" в изпълнение на Павлина Доковска и Валентин Ганев


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.



"Майстори на камерната музика"


"Инок Ардън"
мелодрама за четец и пиано от Рихард Щраус

по едноименната поема на Алфред Лорд Тенисън
в изпълнение на:
Павлина Доковска, пиано
Валентин Ганев, четец 
        

Превод и представяне: Александър Шурбанов

20 юни, четвъртък, 19 часа,
НДК, зала 9                           


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Павлина Доковска
завършва ДМА „П. Владигеров” при Джулия и Константин Ганеви, след което продължава обучението си при Ивон Льофебюр в Париж. Получава магистърска степен в Juilliard School of Music, Ню Йорк, където учи при Бевъридж Уебстър. Дебютира в концертните зали на Ню Йорк, Вашингтон, Мюнхен, изнася концерти с  Hudson Valley Philharmonic, Austin Symphony, както и с Филхармонията на Люксембург под диригентството на Леополд Хагер - изпълнение, което е разпространено из цяла Европа. Изнася съвместни рецитали с Николай Гяуров в Париж, на Залцбургския фестивал, в Миланската скала и Уигмор Хол в Лондон. Следват соло изпълнения на Фестивала на изкуствата във Виржиния, концерти в Атланта, Олбани и Ню Йорк, в Германия, както и серия от седем  рецитала в най-големите зали в Тайван. Музикалната критика и публиката високо оценяват изпълненията й – дълбочината на интерпретацията, блестящата техника и емоционалното внушение. Изнася концерти в Европа, Далечния изток и САЩ. През 2004 свири със Софийската филхармония под диригентството на Росен Миланов.
    
Доковска има издадени компактдискове с музика от френски композитори, Шуман, руски романси изпълнени заедно с Гяуров, записи на сонатите на Прокофиев и Рахманинов в дуо с челиста Натаниел Розен. Носител е на първите награди на Международния конкурс „Клод Дебюси” във Франция и на Международния конкурс за пиано в Сенегалия. От 1995 преподава във факултета по музика в Mannes School of Music, Ню Йорк, където през 1998 заема поста ръководител на департамента по пиано. Артистичен директор е на провеждания ежегодно в най-престижните нюйоркски зали фестивал Chopin in Mannes; артистичен директор е и на Фестивала на изкуствата на Югозападна Виржиния. Член е на управителния съвет на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. От 2005 с лични средства спонсорира ученически стипендии за пианисти от НМУ „Л. Пипков”, в памет на своята учителка Лидия Кутева -  именита българска музикална педагожка.


Валентин Ганев е роден в Русе, като дете свири на цигулка. Завършва английска езикова гимназия в София. Актьорското си образование получава във ВГИК (Всерусийски държавен институт по кинематография) - Москва в класа на Сергей Бондарчук. От 1981 година досега работи последователно в Драматичен театър „Боян Дановски” - Перник, Нов драматичен театър „Сълза и смях”, Театър „София”, Малък градски театър „Зад канала” и Народен театър „Иван Вазов”. Десетки са изиграните от него роли на тези сцени. Не малко от тях са отличени с национални театрални награди. Участва в много наши и чужди игрални и телевизионни филми. Изявява се и като театрален режисьор.



Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
19.06.2013 г. 19:32
Етикети:
камерна музикаРихард ЩраусВалентин ГаневПавлина Доковска
Международен фестивал Софийски музикални седмици
Инок Ардън
Посетено:
1801
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17252-maystori-na-kamernata-muzika-inok-ardan-v-izpalnenie-na-pavlina-dokovska-i-valentin-ganev