Музика

Филмови мелодии от Холивуд и култови ленти на европейското кино в Пловдив

Концерт "Цигулката в киното", солист - Чавдар Вълков

Филмови мелодии от Холивуд и култови ленти на европейското кино в Пловдив


◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

Държавна опера - Пловдив продължава традицията да представя на своята публика качествени концерти и оперни спектакли през сезон 2012/2013 г.

На 11.06., вторник, от 19 ч. в Концертна зала (Бивш партиен дом) предстои да видите продукцията „Цигулката в киното”. Тя е с осигурени права върху нотния материал и събира музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”, „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”, „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др., в която музикалното изпълнение е подсилено с кадри от самите киноленти (с участието на екип мултимедия).

Диригент - Григор Паликаров
Солист - Чавдар Вълков


Програмата е насочена към широка аудитория, с интереси в областта на киното, както и такава с чисто музикална нагласа. Цигулката като най-популярният инструмент от тези, включени в оркестъра, се превръща в събирателен център на програмата.


През миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика”. Създадена най-често за голям симфоничен оркестър (задължително за високобюджетните филми) като неизменна част от големи холивудски или европейски продукции, написана от известни композитори като Нино Рота, Енио Мориконе, Майкъл Джакино, Ханс Цимер, Найджъл Хес, Джон Уйлямс, тя допринася за големия успех и популярност на лентите и е отличена с десетки награди Оскар, Златен глобус, Грами и др.

Характерните мелодии, обобщаващи филмовите образи, музикални теми или саундтраци носят естетическско удоволствие на почитателите на киното и на все по-широка аудитория. Не рядко музиката предизвиква и интереса към филмовата творба, като носител на концентрираната идея, чувство и атмосфера.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОЛИСТА

Чавдар Вълков. Роден на 12.08.1973 г. в гр. Плевен. Започва музикалното си образование на 6- годишна възраст. През 1992 г. завършва СМУ “П. Пипков” – гр. Плевен със специалност цигулка, като основна роля в неговото развитие има педагогът Йовка Йорданова. През ученическите години е участник в майсторските класове на проф. Ифра Нийман (1991 г.) и Ваня Миланова. През същата година е приет в ДМА ”П. Владигеров” - гр. София, инструментален факултет със специалност цигулка. Завършва висшето си образование през 1996 год. в класа на проф. Е. М. Попова.

В периода 1996-2003 г. работи в Плевенска филхармония, а в периода 2000-2003 г. става и помощник-концертмайстор на оркестъра. През 2002 г. създава и менажира камерен оркестър “Студио Примо”, на който също така е музикален директор и концертмайстор. На следващата година е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън “Voodoo orchestra”, който участва в благотворителния концерт на 26.09. в “Royall Albert Hall” - Лондон, заедно с Дзукеро, Сара Брайтмън, Омар Фарух и много други звезди на световния шоу-бизнес.

От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на New York Harlem Theatre с операта “Порги и Бес”, а от 2004 г. става и концертмайстор на продукцията. През 2005 г. е отново асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев, този път носещ името Super orchestra girls, в най-новият проект на виртуоза, Памела Никълсън и Класик ФМ с който направи поредица от концерти в България – София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен.

Като концертмайстор на Камерен оркестър „Студио Примо” участва във всички значими музикални фестивали в България, като „Новогодишен музикален Фестивал”, „Салон на изкуствата”, „Аполония”, „Европейски музикален фестивал, „Лауреатски дни Катя Попова”.

От 2010 г. работи съвместно с испанската импресарска агенция „Powerstring Media Music” в реализацията на звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка.






Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
10.06.2013 г. 15:53
Посетено:
1746
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17216-filmovi-melodii-ot-holivud-i-kultovi-lenti-na-evropeyskoto-kino-v-plovdiv