Музика

Концерт "Ронкали чете Ронкали"

Внуците Ронкали почитат с концерт своя чичо Папа Йоан XXIII

Концерт "Ронкали чете Ронкали"


◊ СЪБИТИЕТО

"Ронкали чете Ронкали" е името на концерта, който братята Диего и Гуидо Ронкали ще изнесат в България в памет на своя чичо Архиепископ Анджело Ронкали – папа Йоан XXIII.

Събитието се организира от Италианския културен институт в София на 11 юни, от 19 часа във Военния клуб и е част от поредицата тържества по случай 50-годишнината от смъртта на Йоан XXIII, наречен също „Българския папа“.

Гуидо Ронкали, известен италиански актьор, и виолончелистът Диего Ронкали, са приготвили спектакъл с прочит на текстове на папа Йоан XXIII – писма, откъси от документи, негови послания, които ще бъдат прочетени под съпровод на музика на Бах, изпълнена на виолончело. Диего Ронкали преподава музика в Консерваторията в гр. Кампобасо, а Гуидо има множество роли в киното и в ТВ сериали.


◊ БЪЛГАРСКИЯТ ПАПА

Архиепископ Анджело Ронкали е тясно свързан с България, след като прекарва у нас годините от 1925 до 1934 като апостолически делегат и е известен с хуманитарните си мисии, директния си контакт с хората, ролята му в спасяването на българските евреи, както и застъпничеството му пред папата за брака на Борис III с Йоанна Савойска. Като папа Йоан XXIII има огромна роля в отваряне на католическата църква към другите религии и култури и приближаването й към хората. Той е и папата, назначил за първи път кардинали мексиканец, японец и филипинец.

За България папа Йоан XXIII казва “Винаги пазя скъпия спомен за онзи добър, работен и честен народ с неговата хубава столица София... Всички мои познанства с хора и семейства живеят в сърцето ми и във всекидневната ми молитва”.



Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
10.06.2013 г. 14:19
Посетено:
1287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17214-kontsert-ronkali-chete-ronkali