Музика

Световната пианистка Сунг-Сук Канг гостува на Русенска филхармония

В програмата: произведения от В. А. Моцарт и Й. Брамс

Световната пианистка Сунг-Сук Канг гостува на Русенска филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

Световната пианистка Сунг-Сук Канг гостува на  Русенската филхармония

На 12 май, от 19.00 часа в зала Филхармония корейската пианистка Сунг-Сук Канг ще изпълни заедно с Русенска филхармония Моцартовия Концерт за пиано K482. В програмата на концертната вечер са включени още увертюра от операта „Вълшебната флейта” и Четвърта симфония от Брамс. Диригент - Кристофър Мак Крекън (Великобритания).

Сунг-Сук Канг се радва на международно признание, концертира в цяла Европа, Далечния изток, в Северна и Южна Америка. Има много записи и участия в предавания за водещи международни радио- и телевизионни станции с музиката на Моцарт, Бетовен, Бах, Шопен, Брамс, Дебюси и Берг.

Музикалната критика я определя като "изключителен талант" (Джорнале ди Калабрия), Prager Zeitung отбелязва:"Брилянтна виртуозност с голямо поетично въображение", а унгарската преса ласкаво описва нейното изпълнение "Безупречна техника ... божествена интерпретация".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИАНИСТКАТА

Родена в Сеул, Южна Корея, Сунг-Сук Канг получава първия си урок по пиано на 5-годишна възраст и продължава да учи в престижната Сеулска академия по изкуствата. Специализира в Сингапур, след това в Кралския музикален колеж Нордърн в Обединеното кралство (с Дерик Уиндам) и Hochschule für Musik във Виена (с легендарния Пол Бадура-Шкода). Като студентка Сунг-Сук Канг участва в майсторските класове на Владо Перлемутер, Йозеф Калихщайн и Паскал Роже.

През 1990 г., Сунг-Сук Канг печели престижното място на световноизвестния Банф център за изкуства в Алберта, Канада. Тук тя концертира с водещи световни  изпълнители като Луис Кларет и Золтан Шекели.

Сунг-Сук Канг прави успешна кариера с концерти, рецитали и камерна музика на различни музикални сцени в Англия, Сингапур, Канада и Австрия, Чешката република, Италия и Перу.

Сунг-Сук Канг има особено богата концертна дискография (концертите на Моцарт K466 и K491 с Пражкия Моцартов оркестър); клавирен концерт D Minor от Бах (с Русенски Камерен оркестър); Концерт за пиано D Minor на Менделсон (Русенска филхармония); Шумановия Концерт за пиано и Концерт за пиано № 4 от Антон Рубинщайн (с Пловдивска филхармония). Има серия от записи на произведения на Брамс, на Бетовен, на Берг и многобройни творби на Шопен. Осъществява серия записи на творби на Бетовен с двама постоянни концертни партньори: Сонати за виолончело (с Волфганг Панхофер) и пълните сонати за цигулка (с Марио Хосен).

Забележително е партньорството й с Леон Бош, един от водещите световни контрабасисти, с когото концертират с голям успех и записват британска и руска музика.

Сунг Сук-Канг е преподавател във Виенската консерватория.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
09.06.2013 г. 14:05
Посетено: 827
Етикети: Моцарт, концерт, пиано, Русенска филхармония, Държавна опера Русе, Кристофър Мак Крекън, Сунг-Сук Канг
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17207-svetovnata-pianistka-sung-suk-kang-gostuva-na-rusenska-filharmoniya