Музика

Концерт "Майстори на камерната музика" - Квартет "Димов"

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

 Концерт "Майстори на камерната музика" - Квартет "Димов"


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.



"Майстори на камерната музика"

Концерт на Струнен квартет „Димов”

7 юни, петък, 19 часа                             
зала 9, НДК                          

Програма:

. Антон фон Веберн - Langsamer Satz
. Паул Хиндемит - Струнен квартет опус 22
. Джузепе Верди - Струнен квартет


◊ РЕПЕРТОАРНА НАХОДКА НА КВАРТЕТ „ДИМОВ”

Eдинствената оцеляла камерна творба на Джузепе Верди е Струнен квартет в ми минор, написана през пролетта на 1873 по време на поставянето на „Аида” в Неапол. Той е единствената оцеляла камерна работа в каталога на Верди. Премиерата на операта е било забавено поради внезапно заболяване на сопраното Тереза Столц. Именно тогава Верди фокусира времето си в Неапол въру писането на струнния си квартет. Първото му публично представяне е два дни след представлението на „Аида” по време на неформална сбирка в хотела му на 1 април 1873 година. Авторът така коментира творбата си: „Не зная дали квартетът е красива или грозна музика, но знам, че това е квартет!”.

Въпреки скромността на автора, Струнен квартет в ми минор е оценен сред стойностните класически произведения на 19. век за този състав. Той съществува и във вариант за струнен оркестър.

 
◊ СТРУНЕН КВАРТЕТ "ДИМОВ"

Още от създаването си през 1956 година Струнният квартет „Димов” се налага със своя изключителен музикален стил и спечелва възхищението и овациите на публиката в страната и в чужбина. Съставът получава редица награди в престижни международни конкурси, между които в Берлин (1960), Будапеща (1963), Лиеж (1964), Мюнхен (1965). През 57-те години на творческо съществуване Квартет „Димов” е гастролирал в повече от 25 страни на четири континента, над 50 пъти е посещавал Франция, свирил е в концертните зали на Австрия, Германия, Великобритания, Италия, Югославия, Унгария, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Русия, САЩ, Канада, Куба, Мексико. Съставът е участвал в големите европейски фестивали: „Каринтско лято” (Австрия), в Страсбург и Авиньон, „Пабло Казалс” във Франция, шотландския фестивал в Глазгоу, Бат (Великобритания), „Варшавска есен” (Полша), „Пражка пролет” (Чехия), „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни” и „Варненско лято” и много други. През 1965 във Франция „Хармония Мунди” за пръв път записва изпълнение на струнен квартет „Димов”. От тогава са издадени над 80 плочи. Доказателство за неизчерпаемия репертоар на състава са всички бетовенови и шуманови квартети, квинтетите и квартетите на Моцарт и Шуберт, квинтетите на Бокерини за китара, музикалната серия „История на струнния квартет”. Има и множество изпълнения, записани за радиото и телевизията в България и в чужбина. За пръв път в изпълнение на квартета звучат композиции, написани специално за него от известни български и чуждестранни композитори като Марин Големинов, Константин Илиев, Любомир Пипков, Димитър Христов, Джорджо Ферари, Васил Казанджиев, Красимир Кюркчийски и много други.
               
Основател на квартета и водещ цигулар вече над пет десетилетия е проф. Димо Димов. Останалите членове са Емил Бошев – цигулар, концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Огнян Константинов – виолист, водач на виолите в „Софийски солисти” и Христо Танев – челист, концертмайстор в Симфоничния оркестър на БНР.

                       
Изтъкнатият цигулар, педагог и общественик проф. Димо Димов е роден на 10 февруари 1938 година. Завършва Музикалната академия в София. Още като студент, през 1956 създава струнен квартет „Димов”. Професионалният път на проф. Димо Димов е и историята на струнния квартет „Димов”, белязана със забележителни успехи в България и зад граница. От 1970 проф. Димов преподава камерна музика в ДМА в София. През периода 1987-1989 е неин ректор. Участвал е като член на жури на международните конкурси за камерна музика във Флоренция, Колмар, Портсмут, Лондон. Ръководил е майсторски класове в Парижката консерватория. През периода 1990-1991 проф. Димов е министър на културата в две последователни правителства и поставя началото на крупни промени в структурата на културните институции в България. Основател е на националните центрове по изкуствата. Освен към музиката, проф. Димов проявява интерес и към другите изкуства. През 1984 основава Академията за изкуство „Аполония” с цел подпомагане развитието на изкуствата и младите хора в тях. Най-голямата проява на Академията е фестивалът Празници на изкуствата „Аполония”, който се провежда всяка година в Созопол.

Емил Бошев учи цигулка в Музикалното училище в класа на известния по това време педагог Ана Иванова. Завършва средното си образование като първенец и спечелени три престижни награди за цигулари – „Светослав Обретенов” в Провадия и „Коциан” в Чехословакия. Два пъти е лауреат на Общобългарското състезание за млади инструменталисти. Постъпва в Музикалната академия в София след класиране на първо място в класа по цигулка на проф. Петър Христосков и по камерна музика в класа на проф. Венцислав Николов. В три поредни години специализира камерна музика във Ваймар (Германия) при известния педагог по камерна музика Рудолф Нел. През този период изнася камерни концерти в България и чужбина. Лауреат е на конкурса за цигулари в Маркнойкирхен (Германия), специализира при известния цигулков педагог Леон Суржон. Изнася самостоятелни концерти и рецитали. Познат е на музикалната общественост като член на състава на Софийски солисти и струнен квартет „Димов”.

Огнян Константинов завършва Софийското музикално училище през 1984 година с отличие, като ученик на Борис Абаджиев по виола и на доц. Георгита Бояджиева по камерна музика. От 1986 следва в Музикалната академия в София в класа по виола на проф. Александър Нейнски и по камерна музика на проф. Димо Димов и проф. Димитър Козев. Завършва академията с отличие през 1990 година. През 1983 и 1989 е отличен с първи награди от фестивала „Стефан Сугарев”. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. В момента е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и на квартет „Димов”. Като солист и камерен изпълнител концертира в Италия, Германия, Испания, Швейцария, както и на всички значими фестивали в България. Реализирал е множество записи за БНР и БНТ - в това число „Траурна музика” на П. Хиндемит и премиерни изпълнения като „Кадиш” на Марк Копитман.

Христо Танев е възпитаник на Софийското музикално училище и Музикалната академия в София. Сред преподавателите му са проф. Константин Попов, проф. Светослав Манолов и проф. Димитър Козев. През 1992 год. получава магистърска степен от Джулиард Скуул в Ню Йорк, където негов преподавател по виоленчело е Зара Нелсова, а по камерна музика – Самюел Роудс от „Джулиард Квартет”, така както и Сиймор Липкин, Феликс Галимир, Лилиан Фукс и Джонатан Фелдман. Христо Танев е гост на повечето водещи фестивали и големи оркестри в страната. Има записи за БНТ, БНР и други български звукозаписни компании. От 1994 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.


Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
06.06.2013 г. 14:56
Посетено:
1908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17180-kontsert-maystori-na-kamernata-muzika-kvartet-dimov