Музика

Концерт "Майстори на камерната музика" - Александрина Пендачанска и Семьон Скигин

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Концерт "Майстори на камерната музика" - Александрина Пендачанска и Семьон Скигин


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.



"Майстори на камерната музика"


Вокален рецитал

Александрина Пендачанска, сопран
Семьон Скигин, пиано


6 юни, четвъртък, 19 часа                             
зала 9 НДК                             

В програмата:

. Михаил Глинка - Четири италиански песни
. С. Рахманинов - Шест романса oпус 38
. Габриел Форе   
. Морис Равел - Chansons Madécasses                          
. Парашкев Хаджиев - Бре Стояне!         
. Любомир Пипков - Нани ми, нани, Дамянчо!        


◊ РУСКИ РОМАНСИ И ФРЕНСКИ ДУХ

Оперната ни дива Александрина Пендачанска в интересно амплоа - един интимен рецитал с руска и френска музика, в сътрудничество със забележителния пианист Семьон Скигин - това обещава едно незабравимо преживяване на шестия ден от шестия месец в зала 9 на НДК. В края на един изключително успешен сезон, след номинациите за "Грами" и изявите си на множество европейски сцени (като незабравимото участие в откриването на обновения Болшой театър в Москва, още Берлин, Хамбург, Овиедо, Париж и др.), Пендачанска идва у нас за да ни предложи програма за изтънчени познавачи - романси на Глинка и Рахманинов, съчетани с неподражаемия изтънчен галски esprit на Габриел Форе и Морис Равел.

Партньорът й Семьон Скигин (възпитаник на Петербургската консерватория и преподавател във Висшето училище "Ханс Айслер" в Берлин), който за първи път се представя у нас, е титулуван като най-голям познавач на руското вокално творчество и камерен музикант от световна класа, за което говорят и многобройните му награди и богатата и уникална по обем дискография. Този концерт ни предлага бутиков продукт, който наистина не е за пропускане!


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Александрина Пендачанска. Pодена e през 1970 година в София, където завършва Музикалното училище с профил “пиано и пеене”. Неин вокален педагог и преподавател е майка й – сопраното Валери Попова. На 17 години Александрина прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от операта Травиата на Верди. На 19 години печели конкурса „Антонин Дворжак” в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и конкурса UNISA в Претория. От 1989 г. досега Пендачанска пее в едни от най-престижните оперни театри във Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Рим, Брюксел, Вашингтон, Хамбург, Москва, Торино, Неапол, Санта Фе, Брегенц, Монте Карло, Пезаро, Тел Авив, и много други. Част от концертната програма на прочутото българско сопрано през последните сезони включва Новогодишния гала концерт на Руския национален оркестър с диригент Владимир Спиваков, състоял се в Москва, дебютът на Александрина на сцената на “Paris Theatre des Champs-Elysées” с ролята на Стонатрила в “L’Opera Seria” с оркестъра “Кончерто Кьолн” под диригентството на Рене Якобс, премиерата на “Ермионе” от Росини на сцената на Ню Йорк Сити Опера, участие във фестивала “Inssbricker Festwochen” с “Юлий Цезар” от Хендел, участие във фестивала “Festival d’Ambronay” с изпълнения от “La Fida Ninfa” от Вивалди заедно с “Матеус Ансамбъл”, ролята на Дона Анна в Тулуза и др. Репертоарът на А. Пендачанска включва и “Реквием” от Верди, “Стабат Матер” от Росини, “Le Roi David” от Онегер заедно с някои от най-големите оркестри в света като Израелската филхармония, Оркестра Синфоника дела Раи, Филаделфийската филхармония, Оркестра на Майските музикални тържества във Флоренция, Солисти Венети, Руския национален оркестър, Филхармонията на ORF, “Виенер Симфоникер” оркестър, Оркестъра на Академията "Санта Чечилия". Александрина Пендачанска е работила с някои от най-големите и изтъкнати диригенти на нашето време като Мюн-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Елиау Инбал, Нело Санти, Бурно Бартолети, Маурицио Бенини, Бруно Кампанела, Даниел Орен, Владимир Спиваков, Рене Якобс и др.

Семьон Скигин. Роден в Ленинград, където завършва консерваторията и става аспирант по камерна музика и акомпанимент. През 1975 побеждава в Международния конкурс за акомпанятори в Рио де Жанейро и това му отваря пътя към световните концертни  сцени. Своята педагогичска дийност Семьон Скигин започва в Дрезден, където от 1978 до 1981 е  професор по акомпанимент във  Висшето училище за музика „Карл Мария фон Вебер”. От 1990 година е професор по акомпанимент и интерпретация във Висшето училище по музика „Хайнс Айслер” (Берлин). Семьон Скигин е инициатор и интерпретатор на уникална по обем и разнообразие дискография. Записвал е за  ЕМI, Philips, BMG и др. водещи компании, с такива солисти  като Сергей Лайферкус, Нуча Фочиле, Виолета Урмана, Олга Бородина, Вл. Чернов и др. Той е записал камерните вокални произведения на Мусоргски, Чайковски, Глинка, Рахманинов, както и отделни  компактдискове с  романси на Бородин, Даргомижски, Глиер, Шостакович, Верди, Вагнер, за което е удостоен с „Gramophone Award 1995“ и „Cannes Award 1996“. Днес Семьон Скигин е сред най-ангажираните и признати майстори на акомпанимента. Негови творчески партньори са певците от световен ранг  като Олаф Бьор, Андреас  Шмидт, Роберт Хол, Шерил Штудер, Ендрик Вотрих.

Професор Скигин постоянно провежда майсторски класове във водещи консерватории в Германия, Холандия и САЩ. Той е художествен ръководител на музикалния фестивал в Дрезден и вицепрезидент и художествен ръководител на Берлинския Салон.




Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
04.06.2013 г. 22:07
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17167-kontsert-maystori-na-kamernata-muzika-aleksandrina-pendachanska-i-semyon-skigin