Музика

Русенската опера чества Джузепе Верди

Вердиеви вечери през юни

 Русенската опера чества Джузепе Верди
Верди, Реквием. Русе, октомври 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Русенската опера чества Джузепе Верди

Световната музикална общественост обяви 2013 година за годината на италианския композитор Джузепе Верди. На 10 октомври 2013 година се навършват 200 години от неговото рождение. Русенската опера посвещава своя творчески сезон на гениалния композитор, оставил безценно наследство в световната музикална съкровищница.

Вердиевите вечери в Русе ще стартират на 5 юни, от 19.00 часа на сцената на Зала „Филхармония” с една от най-драматичните и грандиозни творби на Джузепе Верди – неговият „Реквием”.

Великолепните солисти Мария Цветкова, Даниела Дякова, Ивайло Джуров и Петър Костов ще поднесат неземната музика на великия композитор под диригентството на Найден Тодоров. Участват още оркестърът и хорът на Държавна опера Русе, хор „Дунавски звуци”. Русенската публика ще може също да вникне в дълбочината и силата на латинския текст на „Messa da Requiem”, който ще бъде прожектиран като субтитри в превода си на български език.



◊ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ - "РЕКВИЕМ"

Messa da Requiem (Реквием) от Джузепе Верди е  композиция в кантатно-ораториалния жанр на класическата музика от времето на късния Романтизъм, на основата  на каноничните текстове на римо-католическата заупокойна литургия - реквием. Изпълнява се от четирима солисти, хор и оркестър. Джузепе Верди композира творбата си в памет на Алесандро Манцони, италиански поет и романист, когото е харесвал и почитал. Първото изпълнение на творбата е на 22 май 1874 - първата годишнина от смъртта на Манцони.

След смъртта на любимия на всички италианци Джоакино Росини през 1868, Верди предлага, в сътрудничество с други италиански композитори, да бъде написан реквием в памет на Росини. Той написва заключителната част (Libera me). През следващата година "Заупокойната меса за Росини" е написана от 13 композитори, от които днес истинска известност и признание има само Верди. На 22 май 1873 година умира Алесандро Манцони. Чувайки за смъртта му, Верди решава да напише изцяло свой реквием в чест на Манцони. Така светът на музиката получава тази творба като ценен дар – част от забележителното музикално наследство на великия Джузепе Верди.
 
Произведението е любимо на публиката навсякъде по света. Със силата на музиката то носи откровението и дълбините на човешката душа – толкова силна и същевременно толкова слаба пред изпитанията на живота и пред неизбежността на смъртта. То носи трепета пред могъществото на Твореца и същевременно - полета на вдъхновението на човека – творец на своя малък свят.
П. Бейков


◊ ОЩЕ ВЕРДИЕВИ ВЕЧЕРИ

Пътешествието в света на вердиевите оперни творби продължава със спектаклите на оперите „Бал с маски” (на 8 юни) и „Дон Карлос” (на 19 юни) на сцената на Операта.

Операта „Аида” е в очакване на своята премиера на 23 юни на сцената на Летния театър. Новата постановка ще бъде представена за първи път в пълния й блясък на официалното откриване на оперното лято в рамките на Третия музикален фестивал „Сцена край реката”.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
04.06.2013 г. 12:10
Посетено:
1376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17157-rusenskata-opera-chestva-dzhuzepe-verdi