Музика

Концерт "Майстори на камерната музика" - арфа, флейта и струнни

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Концерт "Майстори на камерната музика" - арфа, флейта и струнни


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.



"Майстори на камерната музика"

La Belle Epoque de La Harpe

. Андраш Адорян, флейта
. Огнян Константинов, виола
. Сузана Клинчарова, арфа
. Стоимен Пеев, цигулка
. Христо Танев, виолончело

                                                   
Концертът се посвещава на паметта на Вера Панова и Евгени Клинчаров

4 юни 2013, вторник, 19 часа
зала 9 на НДК

 
◊ КОНЦЕРТЪТ

Арфа, флейта и струнни. Най-нежната комбинация от музикални тембри в концерта с френска музика на 4 юни в зала 9 на НДК!

В изпълнение на световния флейтист Андраш Адорян, неуморната Сузана Клинчарова, Стоимен Пеев - цигулка, Огнян Константинов виола и Христо Танев - виолончело, ще чуете искрящите като шампанско произведения на Дебюси, Равел и Албер Русел.

Това е къс от един дългосрочен звукозаписен проект на живеещата в Ню Йорк и Париж наша арфистка - "La Belle  epoque de la Harpe", който е своеобразна антология на арфови творби от френски композитори от началото на ХХ век. Това са пиеси, които поставят основата на съвременния концертен арфов репертоар и със своята значимост и далновидност по отношение на изразните средства превръщат този преломен период от  "La harpe de la Belle epoque" в "La Belle epoque de la harpe".

Проектът е развит в три части: първи диск със солови пиеси от Форе, Сен-Санс, Капле, Пиерне, Русел и Турние; вторият е с пиеси за арфа и оркестър от Равел, Дебюси и Капле; и последният е за камерна музика с арфа. Този трети дял от проекта, представен сега на фестивала "Софийски музикални седмици",  включва квинтет от Русел, трио от Равел-Салседо и една от последните творби на Дебюси - трио соната. За нея той пише на приятеля си Капле: "...намирам най-после звучения, към които съм се стремял..., сякаш не са написани...".


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Андраш Адорян. Роден е в Будапеща, израства в Копенхаген, а от 1974 живее в Мюнхен. Завършва музикалното си образование под ръководството на Орел Николе и Жан-Пиер Рампал. След като печели две международни награди през 1968 – в Копенхаген (наградата „Якоб Гейд”) и на Международния конкурс за флейтисти в Монтрьо, А. Адорян е удостоен с Premier Grand Prix на Международния конкурс за флейтисти в Париж през 1971. С това започва международната му кариера като солист, който концертира с най-добрите камерни и симфонични оркестри по цял свят. В периода 1970-1987 той е първи флейтист на известни симфонични оркестри в Стокхолм, Кьолн, Баден-Баден и Мюнхен. От 1996 преподава във Висшето музикално училище в Мюнхен. Адорян участва с успех на много фестивали. Освен традиционния флейтов репертоар, той изпълнява преоткрити творби, както и композиции от съвременни автори, които пишат специално за него. Многобройните записи, повече от 100, и издадените компактдискове са доказателство за изключителното изпълнителско майсторство на Андраш Адорян.

Сузана Клинчарова. Разностранната международна концертна дейност на Сузана Клинчарова я отвежда на най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан и я представя като солист на оркестри от величината на Токио Метрополитан Симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и СО на БНР, Националния оркестър на Белгия и много други. Тя е високо ценена за качеството на нейното изпълнение, както и за обширния репертоар от концерти за арфа и оркестър. Родена в София, Сузана Клинчарова живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в родния си град, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води майсторски класове в Европа и САЩ (NYU, Консерваторията в Бостон, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петерсбург, Париж, НБУ). Член е на журита на най-престижните международин арфови конкурси, между които този в Израел. Сузана Клинчарова има принос в издирването и транскрипциите на пиеси за арфа. Горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът й към съвременния джаз се въплъщава в дуо със Стийв Лейси, на многократни концерти в Радио Франс и и програми за френската телевизия. Звукозаписната й дейност включва, наред със соловите и камерни произведения, повече от двайсет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, издавани редовно от световни фирми. Най-новият проект, антология на френската музика за арфа “La Belle Epoque de La Harpe” е в процес на запис, като първият компактдиск от поредицата е вече издаден през 2012 година

Стоимен Пеев. Роден във Варна. Започва да свири на цигулка на единадесетгодишна възраст. Изнася първия си самостоятелен концерт на 14 години. Завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град в класа на Антоанета Илиева. Печели редица отличия от национални и международни конкурси. В тези години свири като солист и оркестрант във Wiener Konzerthaus, изявява се като солист на Варненска и Шуменска филхармонии. През 2007 започва обучението си в НМА „Проф. П. Владигеров” - София в класа на проф. Гинка Гичкова. По време на следването е солист на Софийска филхармония и други наши оркестри. Редовен член и водач на втори цигулки на Камерен ансамъл „Софийски солисти”. Печели награди от международните конкурси „Емил Камиларов” - София и „Панчо Владигеров” – Шумен. Участва в концерти в Русия, Холандия, Австрия, Алжир и и Италия.

Огнян Константинов. Възпитаник на НМУ „Л. Пипков”, завършва като ученик по виола на Борис Абаджиев, по камерна музика на доц. Георгита Бояджиева. От 1986 до 1990 е студент в НМА „П. Владигеров”, по виола на проф. Александър Нейнски и по камерна музика на проф. Димо Димов и проф. Димитър Козев. През 1983 и 1989 е носител на  първи награди от фестивала „Стефан Сугарев”. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 1993 е солист-виолист на камерния ансамбъл „Софийски солисти”. От 2005 е член на струнен квартет „Димов”. Като солист и камерен изпълнител концертира  на всички значими фестивали у нас, както и в Германия, Италия, Швейцария, Испания, Япония. Реализирал е редица записи за БНР, БНТ и чужди звукозаписни компании.

Христо Танев. Възпитаник е на НМУ „Л. Пипков” и на НМА, София. Сред преподавателите му там са Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 Танев получава магистърска степен от Джулиард Скуул в Ню Йорк, където учи виолончело при Зара Нелсова и камерна музика при Самюел Роудс от Джулиард квартет, както и при Сиймор Липкин, Феликс Галимир, Лилиан Фукс и Джонатан Фелдман. Христо Танев е бил солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали в страната. Концертирал е в Германия, Испания, Русия, САЩ, Турция и Словакия. Има записи за БНР, БНТ, bTV и наши звукозаписни фирми. От 1994 е концертмайстор на оркестъра на БНР, а също така е челист в Квартет „Димов” и преподавател в НМА и НБУ.



Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
03.06.2013 г. 12:22
Посетено:
1408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17155-kontsert-maystori-na-kamernata-muzika-arfa-fleyta-i-strunni